Китай запад

Свободомислещите хора в Китай са обезпокоени от серия коментари на министъра на образованието Юен Гуейжън, според когото учебниците и начинът на мислене идващи от западния свят трябва да бъдат прогонени от китайските училища.

"Трябва да бъде въведен по-строг контрол върху използването на западни учебни помагала", каза Юен, цитиран от китайската държавна информационна агенция Синхуа.

"Материали прокламиращи западните ценности са забранени в нашите класни стаи", заяви Юен на среща в Пекин с представители на университети.

"Вербални атаки или клевети срещу партийните лидери, или дискусии, поставящи социализма в неблагоприятна светлина, не трябва да бъдат допускани в учебните заведения."

Не е ясно е дали този род политика ще бъде приложена в действителност, тъй като западните текстове се широко използвани в китайските университети.

Например Пекинският университет, един от най-престижните в Китай, изрежда на своята Интернет страница няколко западни книги, които кандидат-студентите да прочетат преди приемния изпит за специалността "Международни отношения".

През 2011 г., самият Юен Гуейжън изразява одобрението си за "обезпокоителните" западни текстове, отбелязвайки: "За да дадем нов импулс за реформи, ние трябва да се отворим и да позволим китайското образование да почувства натиска на образованието в чужбина."

Той прави това изявление на среща за образованието в Китай по време на Китайската народна политическа консултативна конференция на 3 март 2011 г. В отговор на безпокойствата, че "опасните" западни мисли ще завладеят Китай, Юен заявява: "Няма такава опасност, тъй като това се случва на наша собствена земя, под ръководството на китайската комунистическа партия."

Какво всъщност е "западен"?

Предвид, че китайската комунистическа партия се основава на западните принципи на марксизма и ленинизма, думите на Юен не останаха незабелязани от китайските Интернет потребители и политически анализатори, и те не му спестиха иронични и подигравателни коментари в Интернет.

Шън Куей, професор по право в Пекинския университет, в публикация в Интернет, моли Юен да изясни границата между "западни ценности" и "китайски ценности". Той посочва, че Конституцията на Китай постановява, че масите трябва да бъдат образовани, базирайки се на марксизма, интернационализма и комунизма - идеологии, възникнали на Запад.

Адвокат с псевдоним Аоту, в публикация на микроблога Сина Уейбо, социална медия подобна на Туитър, казва: "Според това, което министър Юен казва, марксизмът трябва да бъде прогонен от Китай обратно в Европа."

Други публикации в Интернет призовават Юен да не се фокусира прекалено върху идеологически опасения, тъй като пред образованието стоят много по-важни въпроси, свързани с общественото благосъстояние: като безнаказаността на сексуалното насилие в училищата и бедността, която не позволява на много хора да посещават училище.

"Юен не казва нищо, когато учители изнасилват ученици. Остава безмълвен и когато държавни служители изнасилват ученици. Не говори и когато децата не могат да си позволят да ходят на училище", пише служител на шанхайския колеж Бандъ в Уейбо. "Но сега говори. Иска да забрани западните ценности в китайските училища."

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies