Великата китайска стена

Някои хора вярват в кармичната връзка, докато някои - не. Независимо дали вярват в това или не, древните източни учения казват, че всички хора са подчинени на законите на природата.

Има много истории, които разказват за хора, които са получили благословии или са били възнаградени, след като са извършили добри дела. Има и истории за злодеи, които получават възмездие за делата си. Това, в източните учения, се нарича "кармична разплата".

Нека разгледаме следната древна китайска история, която разказва, как липсата на съвест води до ранна загуба на живот.

Чън Дзиентин бил държавен служител по време на династията Мин. Веднъж той наел лодка, за да стигне до новата си служба в друг град. Спрял по пътя, за да потърси подслон и станал свидетел на спречкване между слугата, който го обслужвал и местен жител. Чън забелязал, че слугата не постъпва правилно и го смъмрил, а местния пуснал да си ходи.

На тази случка станал свидетел и Бао, също държавен служител, пътуващ в лодката. Вместо да обвини слугата на Чън, той започнал да се кара на местния жител. Обвинил го в тормоз над правителствени служители, в кражба на нещата им и в опетняване на честта им.

Заповядал също местният човек да бъде вързан и бит и да заплати глоба. Местният жител паднал на колене и дълго молел Бао за снизхождение.

Някои свидетели на случката похвалили Бao, че така добре се е справил със ситуацията. Дори слугата на Чън си помислил, че Бao се грижи по-добре за него, отколкото Чън. Доволен и арогантен Бao казал на Чън: „Вие сте твърде слаб. Ако ние, служителите, искаме да постигнем нещо, трябва да бъдем добри в стратегиите си и да знаем как да прилагаме трикове. Една добра съвест не е полезна за нас."

Чън го погледнал, но не му отвърнал.

Скоро след това Бao бил назначен като длъжностно лице, което контролирало подаването на жалби в град Шаосин. Той използвал всички средства, за да получи повишение, дори и клевети. Благодарение на усилията си, спечелил позиция в Министерство на правосъдието, но вместо да бъде повишен в по-висок ранг, бил понижен. Освен това, за всичките свои злодеяния получил тежка отплата – гангрена на гърба, в следствие на която починал. Не успял дори да остави свой наследник.

В китайската история често се описват такива случки – за награждаване на добрите дела и за наказване на злите дела.

 

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies