Перлената река Китай

Император Канси, управлявал Китай по време на династията Цин, е един от най-уважаваните императори в китайската история.

Негова мисъл гласи: "Великодушието е от съществено значение за всеки член на обществото. Човек трябва да се радва, когато другите са добре и да е състрадателен, когато на другите не им върви в живота. Такова поведение ще донесе на човек добро и ще му заслужи Божието благословение."

Някои хора не мислят така. Неприятно им е, когато другите са по-добре от тях. Водени от злоба, те ги обвиняват несправедливо и им вредят. Истината е, че с такова поведение те в крайна сметка нараняват себе си. Ето два примера за това.

История с двамата ученици

Сун Бин, велик пълководец, живял в Китай преди около 2000 години и учил заедно с Пан Дзюен при един и същ учител. Когато Пан станал генерал в царството Уей, той все пак съзнавал, че Сун е по-добър лидер от него. Воден от завист, Пан оклеветил Сун, нарекъл го престъпник и хората му повярвали. Чрез клеветничеството си Пан съсипал бъдещето на Сун.

Един ден на посещение в Уей дошъл дипломат от царството Ци и Сун се срещнал с него. Станали близки и Сун отишъл заедно с него в Ци. Там кралят го назначил, редом с генерал Тиен Дзи, за командир на армията.

Много скоро Сун показал изключителни военни способности. Веднъж, когато царство Уей нападнало царство Джао, Сун наредил на армията да атакува столицата на Уей, вместо да защитава атакуваното царство Джао. Този ход, често наричан "обсаждане на Уей с цел спасяване на Джао", се оказал сполучлив и станал класически пример за китайска военна стратегия.

По-късно, Пан Дзюен, в качеството си на генерал на царство Уей, нападнал друго царство. Сун използвал отново своята стратегия и нападнал столицата на Уей. Пан заповядал на армията си да се оттегли. За да заблуди Пан, Сун наредил на войниците си да намалят броя на огнищата, които изграждали ден след ден. Когато видял това, Пан помислил, че войниците от Ци се готвят да дезертират. С малък отряд, Сун построил в тясната долина на Mалин засада, при която нападнал и победил войските на Пан. Пан се самоубил и последните му думи били: "Какво нещастие! Тази война направи 'нещастника' Сун още по-известен!"

Пан бил завистлив и безпощаден до последната минута от живота си. Поведението му носело болка и страдание на другите, и накрая му коствало живота.

Мед му капе от езика, а забива нож в сърцето

Изразът "мед му капе от езика, а забива нож в сърцето" означава, че някой хвали даден човек в лицето, а зад гърба му злослови. Един пример за това е Ли Линфу от династията Тан.

Император Сюенджун не харесвал своя служител Джан Дзиулин, затова го понижил и назначил Ли Линфу на поста му. Ли веднага започнал интриги, за да атакува длъжностните лица, които били по-способни от него. Дори намерил претекст да убеди императора да понижи Джан още повече.

Ли Линфу завиждал и на Ян Шън, затова провокирал политическите опоненти на Ян да разпространят клеветнически лъжи за него. След като Ян попаднал в затвора по заповед на императора, Ли дори изфабрикувал доказателства, за да навреди още повече на Ян. Това довело до убийството на Ян и цялото му семейство.

На вид Ли изглеждал добър човек. Той обсипвал хората с похвали, но в мислите си кроял интриги срещу тях. По този начин Ли навредил на много хора. Накрая обаче, Ли срещнал съпротивата на Ян Гуоджун, който имал свои поддръжници, и с чиято помощ успял да го оклевети. Ли и семейството му пострадали, като изгубили репутацията си и били понижени до обикновени граждани.

 

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies