Китай съдебни дела

3974 души са завели съдебни искове в китайски съдилища срещу бившия ръководител на китайската комунистическа партия Дзян Дзъмин, само в рамките на две седмици - от края на май до средата на юни 2015 г.

Сред ищците са практикуващи традиционния метод за усъвършенстване на духа и тялото Фалун Дафа в Китай, техни роднини и китайски практикуващи живеещи извън Китай.

Те искат да потърсят съдебна отговорност от бившия държавен и партиен лидер за арести, изтезания и убийства на хиляди практикуващи Фалун Дафа от началото на преследването през 1999 г.

Преди 16 години Дзян Дзъмин издава еднолична заповед за започване на кампания на репресии срещу милиони привърженици на духовния метод в Китай, която продължава и днес.

Вълната от съдебни дела срещу Дзян в Китай се надигна, след като на 1 май 2015 г. влезе в сила разпоредба, която задължава съдебните институции да регистрират и разглеждат всички регистрирани жалби в рамките на една седмица от подаването им.

Китайското законодателство позволява на граждани да подават жалби по наказателни дела.

Световният уебсайт на Фалун Дафа, Minghui.org, е получил копия от документацията за 3245 жалби. Те са подадени в 25 провинции и автономни райони, включително в четирите градове на централно подчинение на централните власти: Пекин, Тиендзин, Шанхай и Чунцин.

Китайски практикуващи живеещи в САЩ, Великобритания, Канада и Австралия също са завели искове срещу Дзян във Върховната народна прокуратура на Китай. Ищците са хора с различни професии, включително съдии, държавни служители, военни, полицаи, учители, художници, инженери, лекари, работници и селяни.

Преследването на Фалун Дафа в Китай е довело до разделяне и разрушаване на милиони семейства.

Ю Баоджън, 66 г., от провинция Дзянси е завела иск срещу Дзян Дзъмин на 31 май 2015 г. Тя го обвинява в разгръщане на жестока кампания на преследване, в резултат на която нейният единствен син е бил измъчван до смърт. Когато той умира, дъщеря му е само на три години.

Гай Сиуцин от Фушун, провинция Ляонин, и съпругът ѝ Лу Гуанлин, били незаконно осъдени на съответно 13 и 8 години затвор заради това, че практикуват Фалун Дафа. Лу бил измъчван до смърт в затвора в Пандзин. Гай била измъчвана в женския затвор в провинция Ляонин, в резултат на което почти напълно загубила работоспособността си.

Докато броят на съдебните искове в Китай продължава да расте с всеки изминал ден, властите продължават да преследват симпатизантите на Фалун Дафа, включително тези, които искат да подадат жалби.

Полицаи в Дзинчан, провинция Гансу, арестували петима практикуващи Фалун Дафа на 30 май 2015 г., докато изпращали жалби от местна пощенска служба.

Същото се случило в Дъян, провинция Съчуан. Там полицаи арестували практикуващи в местната поща на 4 юни 2015 г.

Полицаи от Лиенюнган, провинция Дзянсу, арестували няколко практикуващи Фалун Дафа в дома им на 13 юни 2015 г., защото били завели съдебни дела срещу Дзян Дзъмин. Обискирали и дома им.

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies