"Райд то Фридъм" (Ride 2 Freedom)

Митинг пред китайското консулство в Лос Анджелис на 1 юни 2015 г. даде началото на "Райд то Фридъм" (Ride 2 Freedom), велосипеден преход на територията на САЩ в защита правата на човека.

25 младежи от 13 държави ще въртят педали от Лос Анджелис, щата Калифорния, през Вашингтон, окръг Колумбия, до Ню Йорк. Преходът, който ще премине през 19 градове, е с дължина близо 5,000 километра и ще продължи 45 дни. Целта му е да спаси петима деца сирачета в Китай, чиито родители са убити заради убежденията им в духовната практика Фалун Гонг.

По време на митинга, Ани Чън, 18 г., ръководител на групата, прочете отворено писмо до китайския президент Си Дзинпин. Писмото призовава за незабавно прекратяване на тормоза, арестите, мъченията и убийствата на Фалун Гонг практикуващи, особено деца.

"Господин Си, самият Вие сте баща. Като родител, не чувствате ли болка в сърцето, когато помислите за тези страдащи деца?", се казва в писмото.

Айла Ферхайке, 11 г., разказа как тялото на баба ѝ е било покрито със синини, след като я арестували и били в Китай, защото практикува Фалун Гонг.

"Да практикуваш Фалун Гонг не е престъпление. Ето защо китайската комунистическа партия не бива да ни преследва и изтезава. Искам децата сираци да имат щастлив живот като мен."

По данни на китайския комунистически режим, между 70 и 100 милиона души в Китай са практикували Фалун Гонг преди началото на преследването, започнало през юли 1999 г. с еднолична заповед на бившия партиен лидер Дзян Дзъмин.

Фалун Гонг е китайска традиционна практика, която включва медитативни упражнения и поставя акцент върху повишаване на морала.

Конгресменът от Калифорния Алан Ловентал изпрати писмо на подкрепа към инициативата "Ride 2 Freedom".

"Подкрепям младите участници и целия екип на 'Ride 2 Freedom'. Вашата загриженост за защитниците правата на човека и свободата на религията в Китай е похвална. Нещо повече, вие сте превърнали загрижеността си в действие. Желая успех на вашата мисия да се борите за истината, справедливостта и основните човешки права на младите хора в Китай, останали сираци заради преследването на своите родители, практикуващи Фалун Гонг."

Ловентал е един от спонсорите на Резолюция 281 на Американския конгрес, която миналата година осъди насилственото отнемане на органи от практикуващи Фалун Гонг в Китай.

Джоан Колинс, известен театрален продуцент и президент на Асоциацията на обединените нации в Лос Анджелис, дойде да подкрепи митинга.

"Събрали сме се тук заедно да информираме обществеността, да спрем това страдание и да направим света по-добър. Ние сме с вас!"

Д-р Дана Чърчил от международната организация "Лекари срещу насилственото отнемане на органи" (DAFOH) съобщи, че заради всеобщите усилия, тази година се забелязва спад в преследването на Фалун Гонг и съпътстващото го незаконно насилствено отнемане на органи от симпатизанти на практиката в ръцете на китайския комунистически режим.

Отвореното писмо до китайския лидер Си Дзинпин не бе прието от служителите на консулството в Лос Анджелис. Участниците в "Ride 2 Freedom" споделиха, че служители на консулството затворили телефона, веднага след като разбрали за какво става въпрос.

Ани Чън разказа, че направила неколкократни опити да говори с консулството, като след първия неуспешен опит се разплакала. Почувствала се толкова тъжна и така, сякаш е изгубила своята невинност. Осъзнала, че не всички хора по света са добри и не всеки е загрижен за другите.

Младите участници ще се редуват на велосипедите си в групи от седем или осем души. Всеки от групата ще кара по два часа на ден в продължение на общо около 80 километра. Три микробуса ще придружават прехода.

Младите участници в "Райд то Фридъм" планират да се срещнат с главния секретар на ООН Бан Ки-мун и с президента на САЩ Барак Обама. По-късно част от младежите ще пътуват до Китай, за да спасят петте деца сираци.

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies