Тайван трансплантации органи

Парламентът на Тайван гласува на 12 юни 2015 г. няколко поправки в закона за трансплантации на органи, с което криминализира получаването на органи от екзекутирани затворници, и по този начин се включи в усилията по цял свят за спиране трафика на човешки органи от Китай.

Съгласно приетите поправки в Наредбата за трансплантации на човешки органи, пациент, пътуващ в чужбина с цел трансплантация на орган, придобит по незаконен начин, може да бъде осъден на до 5 години затвор и да му бъде наложена глоба от 300 000 до 15 000 000 тайвански долара (17 000 - 857 000 лева).

Новите изменения в закона поставят част от регулаторната отговорност в ръцете на лекари и болници. Лекарите са длъжни да съставят доклад за всеки пациент, подложен на допълнително лечение в страната след трансплантация в чужбина. Лекарите и болниците са заплашени от глоба в размер до 150 000 тайвански долари (8500 лева) в случай, че не предоставят такъв доклад. Лечебните заведения и техните служители могат да бъдат подведени под наказателна отговорност за подаване на фалшиви отчети.

Според Лий По-Чан, председател на Център за регистрация и споделяне на органи в Тайван, лекарите могат да препоръчват на свои пациенти болници със стабилна репутация, където органите се придобиват по законен начин. Но дори и в тези случаи лекарите са длъжни да предоставят доклад за пациентите след завръщането им от чужбина.

Тиен Чиу-чин, депутат от Тайванската демократическа прогресивна партия, заяви: "Дефицитът на органи е глобален въпрос и трансплантационният туризъм се е превърнал в проблем както за медицинската етика, така и за правата на човека. Трафикът и принудителното отнемане на органи не само нарушават законите за придобиване на органи, но и представляват престъпления срещу човечеството."

Тиен смята, че с приемането на поправките, Тайван "покрива международните стандарти".

Това мнение застъпва и адвокат Тереза Чу. Тя сравнява новите законови разпоредби с тези приети в Хонконг, Испания и Израел.

"Подобни закони предпазват хората от това да станат съучастници в насилствено отнемане на органи, каквото се извършва от комунистическата партия в Китай."

Осъдени на смърт?

След като дълги години режимът в Китай отричаше практиката на насилствено отнемане на органи, Хуан Дзиефу, директор на Националния комитет за трансплантация на органи и бивш заместник-министър на здравеопазването на Китай призна, че режимът използва органи от затворници, осъдени на смърт от декември 2005 г. насам. Според държавни китайски медии, органите, придобити по този начин, допринасят за две трети от всички трансплантации в Китай.

И въпреки, че китайските власти обещаха да спрат отнемането на органи, все още няма конкретни резултати. Хуан заяви, че след януари 2015 г. за трансплантация ще се използват единствено органи, дарени доброволно.

Малцина вярват на тези думи.

По време на семинар в Европейския парламент в Брюксел на 21 април 2015 г., политици, лекари, медицински изследователи и експерти заключиха, че в Китай продължават да се извършват "извънсъдебни убийства и отнемане на органи от затворници, неосъдени на смърт". Сред тях мнозинство са затворници на съвестта - практикуващи Фалун Гонг, духовна практика, преследвани в Китай от 1999 г. насам.

След като през 2006 г. съпруга на китайски хирург за пръв път свидетелства за насилствено отнемане на органи в Китай, правозащитният адвокат Дейвид Матас и бившият канадски депутат Дейвид Килгор решиха да разследват тези привидно невероятни твърдения.

След телефонни разговори със служители на китайски болници, както и чрез анализ на статистически данни за трансплантациите в Китай, Килгор и Матас стигнаха до заключението, че комунистическата партия системно участва в отнемане на органи от живи практикуващи Фалун Гонг. Двамата изчисляват, че между 40 000 и 60 000 практикуващи Фалун Гонг са загубили живота си по този начин.

В друго проучване, разследващият журналист Итън Гутман пресмята, че 65 000 практикуващи са намерили смъртта си заради търговията с органи. В последната си книгата "Клане", Гутман проследява злоупотребите с органи на режима от ранните му опити с уйгурите, мюсюлманско малцинство, живеещо в западната китайска провинция Синдзян, до политически дисиденти и практикуващи Фалун Гонг.

Матас, Килгор и Гутман участват в документалния филм "Човешка жътва: трафик на органи в Китай". Филмът неотдавна спечели най-старата и престижна награда за телевизия и електронни медии "Пийбоди".

Документалният филм показва ужаса на няколко тайвански граждани, когато научават за източниците на органи в процъфтяващата трансплантационна индустрия в Китай, след като са пътували до там за трансплантация.

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies