Си Дзинпин САЩ

Комунистическият лидер на Китай Си Дзинпин пристигна в Сиатъл, столицата на западно-американския щат Вашингтон, на 22 септември. С това той започна осемдневната си държавна визита, която е първа за китайския лидер в страната.

Бившият посланик на САЩ в Китай Гери Лок, губернатора на щата Вашингтон Джей Инсли и кмета на Сиатъл Ед Мюрей посрещнаха Си Дзинпин и съпругата му Пън Лиюан. Освен официалните лица, той беше посрещнат и от много привърженици на практиката Фалун Дафа (Фалун Гонг), които вече 16 години са преследвани от комунистическата партия в Китай.

По пътя на кортежа на китайския президент и близо до хотел Уестин, където той бе отседнал се бяха събрали привърженици на практиката на мирен протест. Те призоваваха Си да осъди бившия генерален секретар на Китай Дзян Дзъмин за геноцида срещу Фалун Гонг, да прекрати мащабното насилствено отнемане на органи от практикуващи Фалун Дафа в Китай и да спре репресиите срещу най-голямата група от затворници на съвестта в Китай - практикуващите Фалун Гонг.

Представител на местната Асоциация на Фалун Дафа, Чен Джибин, каза за медията The Epoch Times „Ние сме група от хора, посветени на духовно и физическо самоусъвършенстване. Не се интересуваме от политика. Искаме в Китай да има свободна среда за нашата практика. Комунистическата партия в Китай все още продължава да преследва Фалун Дафа. Ние призоваваме Си Дзинпин да прекрати репресиите и да накаже главните виновници – Дзян Дзъмин, Луо Ган и Дзън Цинхун."

Дзян Дзъмин се смята за основният инициатор на репресиите срещу духовната практика, започнали през 1999 г.

Чен също допълни, че след като Си заема поста на генерален секретар на партията в Китай през 2012 г., в страната са разформировани трудово-изправителните лагери и са арестувани някои основни висши служители, участвали в преследването на практикуващите.

„Ние няма да спрем своите усилия и призиви докато не бъдат спрени репресиите и не е арестуван главния виновник за това – Дзян Дзъмин."

Привържениците на Фалун Дафа съобщиха, че ще изразяват мирно своите искания през цялото време на визита на Си в САЩ.

След Сиатъл Си се отправи към столицата Вашингтон, а след това ще посети Ню Йорк.

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies