Мис свят

Тази година, състезанието за конкурса Мис Свят 2015, финалът на което ще се проведе на 19 декември в театър “Корона на красотата” на остров Хайнан, Китай, е съпроводено с разделение на участничките. Оказва се, че някои от тези участнички са по-маловажни от други.

Любопитно е, че една от тези участнички – Мис Канада, Анастейша Лин – все още не е получила виза от Китайското посолство, очевидно в отговор на нейното изказване за нарушаването на човешките права в Китай, когато беше коронована във Ванкувър.

Г-ца Лин все още се опитва да получи разрешение да заеме полагащото ѝ се място на конкурса, но нейните шансове вече изглеждат доста съмнителни.

За тези читатели, които не следят световните конкурси за красота, това може да се стори маловажно. Но това вече е станало емблематично за Китай - да се опитва безпардонно да налага цензура, дори извън своите граници.

Г-ца Лин, на 25 години, която е родена в Китай, спечели титлата Мис Канада през май тази година. Тя е играла филмови роли, които хвърлят светлина върху корупцията във властта и преследването на религиозните свободи в Китай, включително преследването на Фалун Гонг - духовна практика, която в Китай е преследвана от китайския комунистически режим през последните 16 години. Тя ясно заявява, че ще използва своята титла, за да продължи да изразява своите виждания.

Първите неприятности идват скоро след нейния триумф, когато тайни агенти посещават баща ѝ, живеещ понастоящем в Китай, и го притискат, за да я накара да замълчи. Изглежда така, сякаш “колосалният” Китай се страхува да допусне това момиче до конкурса.

Не е тайна, че китайската комунистическа партия (ККП), през последните 10 години и по-специално под лидерството на президента Си Дзинпин, с нарастваща агресия преследва дисиденти и “заглушава” критиките срещу управлението си в Китай. По-малко известен факт обаче е, че ККП с успех “задушава” и критиките в чужбина.

Остава надеждата, че организаторите на “Мис Свят ” ще имат самоуважението да настояват пред страната-домакин, да допусне всеки легитимен участник или, ако това не е възможно, да премести конкурса в друга страна.

На запитване, отправено към служители от представителството на конкурса в Лондон относно проблема, беше получен малодушен отговор, че натискът от страна на Китай се засилва и такива случаи са често явление: “Ние нямаме никакъв контрол върху тези, които издават визи за Китай”, информира ни служител на “Мис Свят” чрез имейл. “Въпреки че съжаляваме, конкурсът ще продължи и при сегашните обстоятелства.”

При този развой на събитията, може би едно по-подходящо име за тазгодишния конкурс би било “Мис Рaболепност 2015”.

Друг пример остават американските учени, в частност тези, за чиито изследвания е необходимо да пътуват до Китай. Те трябва да внимават за думите си, защото, ако официалната власт не е съгласна със становището им, то тя няма да ги допусне в страната.

Тази практика на "заглушаване" неизбежно обезсърчава, дори още повече, надеждата за свобода на словото в Китай.

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies