оркестър парад

На пръв поглед те изглеждаха не на място на парада изразяващ признателност към американските ветерани – над 300 души, основно от китайски произход, маршируващи по Пето авеню в Ню Йорк, като част от годишния парад за Деня на ветераните - 11 ноември. Но практикуващите Фалун Гонг имаха послание, което резонира с тълпата, че свободата не е даденост и всеки американец трябва да я цени.

Маршируващ оркестър в бели униформи със сини нашивки водеше групата на Фалун Гонг. Следваха ги над десет практикуващи, носещи хартиени фенери, облечени в традиционни дерхи в пастелни цветове. Последна маршируваше група в златни костюми с малки традиционни барабани на рамо.

„Много е красиво“, каза Хернин Еусбеио, нюйоркчанин, наблюдаващ парада. „Комбинацията от музика и цвят е много хубава.“

По средата групата на Фалун Гонг носеше тържествено послание: банер, призоваващ за спиране на малтретирането и убийствата на практикуващи от комунистическия режим в Китай и изправяне пред съд на Дзян Дзъмин, бившия партиен лидер и главен застъпник за преследването.

На 20 юли 1999 г., китайският режим стартира всеобхватна кампания срещу традиционната китайска духовна дисциплина Фалун Гонг. Последователите на практиката изпълняват бавни упражнения и се придържат към принципите истинност, добрата и търпение в своето ежедневие. Според Minghui.org, сайт събиращ информация за преследването на Фалун Гонг, над 3,900 практикуващи са били убити, а стотици хиляди са хвърлени в затвори. Изследователи заключват, че режима системно отнема органи от живи практикуващи Фалун Гонг, убивайки ги в процеса.

Хан Иджъ, участничка в парада, е била в трудов лагер в родния си Гуанджоу в южен Китай през 2001 г. заради това, че подала жалба до властите в Пекин с настояване за спиране на преследването на Фалун Гонг. Там тя е подложена на промиване на съзнанието и е принуждавана на робски труд в продължение на две години.

Хан разказа, че практикуващите, които се опитват да правят медитативните упражнения на Фалун Гонг в трудовите лагери, където са държани, са оковавани и провисвани за цял ден, като краката им едва докосвали земята. След това са приковавани към леглата им за няколко денонощия.

„Пазачите връзваха краката на практикуващите, които отказват да се откажат от убежденията си и ни закачаха плакати срещу практиката... Беше много мъчително. Беше много жестоко.“ сподели Хан.

Днес тя е учителка в Ню Джърси. Карина Ли, нейната 16-годишна дъщеря, е в средно училище и свири на кларинет в маршируващия оркестър на Фалун Гонг.

Шестнадесет години след започване на репресиите през 1999 г., преследването е отслабнало в известна степен.

„Може би ситуацията не е толкова тежка както преди, но практикуващите продължават да бъдат арестувани,“ каза Джу Хонда, практикуващ от провинция Шандун.

2015-11-22-Picture-FDIC-us-newyork-nebesen-orkestar-edit-01
2015-11-22-Picture-FDIC-us-newyork-nebesen-orkestar-edit-02
2015-11-22-Picture-FDIC-us-newyork-nebesen-orkestar-edit-03
2015-11-22-Picture-FDIC-us-newyork-nebesen-orkestar-edit-04
2015-11-22-Picture-FDIC-us-newyork-nebesen-orkestar-edit-05
2015-11-22-Picture-FDIC-us-newyork-nebesen-orkestar-edit-06
2015-11-22-Picture-FDIC-us-newyork-nebesen-orkestar-edit-07
2015-11-22-Picture-FDIC-us-newyork-nebesen-orkestar-edit-08
2015-11-22-Picture-FDIC-us-newyork-nebesen-orkestar-edit-09
Previous Next Play Pause

Джу е участвал в парад на Фалун Гонг във кв. Флъшинг малко след като пристига в Ню Йорк през април и се развълнува почти до сълзи след като вижда, че полицията се грижи за реда, съвсем обратно на това, което се случва в Китай, където полицията е инструмент на държавните репресии.

Америка е „такова свободно общество“, каза Джу. „Можеш свободно да говориш с другите и да казваш истината на хората за Фалун Гонг.“

Да кажеш истината за Фалун Гонг на китайските туристи в САЩ обаче изисква повече усилия отколкото в Китай, споделя той, защото те „сляпо обичат Китай“ и не могат да направят разлика между партията и Китай“.

Джеръ Лам, член на маршируващия оркестър, е много горд от оркестъра в който участва от 2006 г.

“Обичам музиката, която изпълнява маршируващия оркестър, навсякъде ни посрещат много добре.“

Ребека Мандел е случаен минувач по улицата по време на парада. Мандел работи за Самсунг и сподели, че е чувала за Фалун Гонг. Тя изрази съжаление, че преследването все още продължава.

Практикуващите Фалун Гонг участват в Ню Йорк в парада за Деня на ветераните от 2004 г.

 

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies