Shen Yun Шен Юн

Компанията за сценично изкуство „Шен Юн Пърформинг Артс” откри световното си турне в Европа с представление в Женева, в края на февруари 2016 г.

Всяка година компанията излиза пред публиката с напълно нова програма, която представя хилядолетната история и култура на Китай и всяка година участниците в спектаклите показват своето изящно майсторство на сцената.

При пристигането на трупата на международното летище на град Франкфурт (Германия) на 12 март т.г., ръководителят на турнето, Тиа Джан, сподели: „Тази година е много специална за Арт компания „Шен Юн“, защото отбелязваме нейния юбилей - 10 години от създаването ѝ.“

Паулина Ча от Полша, изпълнителка на виола и една от малкото европейци в ансамбъла, постъпва в оркестъра на "Шен Юн" през 2013 г. За нея това е голямо предизвикателство, тъй като за първи път участва в оркестър от такъв тип, в който са комбинирани западни класически и духови инструменти с китайски традиционни инструменти.

„Шен Юн" е известна арт компания за традиционни китайски сценични изкуства. Класическите китайски танци се допълват в хармония от симфоничен оркестър. Класическите китайски танци и музика са представени в сцените с шаолински монаси, даоисти отшелници и небесни красавици, танцуващи в перфектна хармония.

Танцьорката Mиранда Джоу-Галати сподели на летището във Франкфурт, че преди десет години се присъединява към компанията и до сега е участвала в над 1000 представления. Широко усмихната и позитивна Миранда вярва, че реакциите на европейската публика, с фин усет към танцовото изкуство, ще са добри.

Основателите на "Шен Юн" са едни най-добрите китайски творци и също са последователи на духовната практика Фалун Дафа, известна още с името Фалун Гонг. Тя е път за самоусъвършенстване, базиращ се на принципите Истинност, Доброта, Търпение. Методът на медитация, с петте плавни Чигонг упражнения, става много популярен в Китай през 90-те години и довежда до възраждане на идеите на конфуцианството, будизма и даоизма. Тъй като повече от 100 милиона души практикуват Фалун Дафа, комунистическият режим приема този факт като заплаха за своята власт и през 1999 г. започва безпрецедентна кампания на преследване срещу мирното движение Фалун Дафа. Това преследване продължава и днес.

Арт компанията „Шен Юн" е създадена през 2006 г. от група професионалисти, дошли в Ню Йорк от различни краища на света, за да възродят това, което китайците наричат своя „божествено вдъхновена култура". "Шен Юн" представя чрез митове и легенди - вярата, че доброто ще бъде възнаградено с добро, а злото със зло, както и любопитни факти от живота на литературни класици, дела на известни личности и истории. Участниците в спектаклите пренасят културното наследство и духовните ценности на Китай директно в сърцата на публиката.

За повече информация посетете сайта: www.shenyunperformingarts.org

Вижте Youtube видеа за „Шен Юн" със субтитри на български език:

 

Европейската обиколка на Шен Юн 2016 в хронологичен ред:

  • 22-23 март в Брюж, Белгия
  • 26-27 март в Бърно / Brno, Чехия
  • 30-31 март в Милано, Италия
  • 2-3 април в Залцбург, Австрия
  • 5-6 април в Виена, Австрия
  • 9-10 април в Хамбург, Германия
  • 12-13 април в Орхус, Дания
  • 15-17 април в Париж, Франция

 

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies