Туитър жена Китай

На 14 април т.г., изпълнителният директор на Туитър, Джак Дорсей, обяви новия директор на компанията за Китай. Новината предизвика яростна реакция сред потребителите в Китай.

Всеизвестно е, че Туитър, YouTube, Google и другите големи социални мрежи са забранени в Китай. Въпреки, че няма много потребители на Туитър в страната (около 10,000), тези, които използват социалната мрежа са измежду най-пламенните привърженици на Интернет свободата и имат специална привързаност към Туитър. Голям брой експерти в информационните технологии, дошли от Fanfou (китайска социална мрежа) през 2009 г. са верни потребители на Туитър; мрежата се използва и от не малко политически дисиденти.

Първата група отхвърля ограниченията на „Великата китайска Интернет стена“, докато втората използва мрежата за свободна комуникация помежду си, въпреки усилията на режима да затегне контрола над Интернет. Така Туитър се е превърнал в анклав за китайските потребители и убежище за свободата на речта онлайн.

През последните няколко години, медии, контролирани от Китайската комунистическа партия, като „People’s Daily“ and „Синхуа“, също отвориха свои акаунти в Туитър, за да разпространяват своята пропаганда по света, без да се свенят, че режимът в Китай забранява на своите граждани да използват мрежата. Това често ги прави обект на подигравки.

Естествено, потребителите на Туитър от Китай бяха особено любопитни кой е новият директор на компанията за Китай. Те бързо останаха разочаровани. Според Baike, китайският еквивалент на Уикипедиа, контролирана от Baidu, Кати Чен е завършила компютърни науки в Пекинския университет Дзяотун през 1987 г. След завършването си веднага се присъединява към Втора артилерия на Народната освободителна армия – отделът за стратегически ракети – и става инженер в Първа академия за изследване.

Според друга статия, тя работи като програмист в строго секретен проект. След седем години там, тя се завръща към цивилния живот и през август 1994 г. оглавява отдела по продажби на „Digital Equipment Corporation“ (DEC) в Китай. DEC е компания, базирана в Масачузетс, създадена през 1957 г. и една от първите компютърни фирми в Америка. От юни 1995 г. до май 1997 г., тя е главен представител по продажбите в Пекин и от май 1997 г. до декември 1999 г. е регионален мениджър по продажбите за 3Com.

През следващите 4 години до 2004 г. Чен е изпълнителен директор на новосъздадена компания, наречена „CA-Jinchen“, която основно създава антивирусен софтуер. Фирмата е съвместно предприятие на „Computer Associates International“ и Китайското министерство за обществена сигурност – първа съвместна разработка между САЩ и Китай.

Възползвайки се от ресурсите на апарата за сигурност, продуктите на „CA-Jinchen“ са използвани във финансите, правителството, военните, едрия бизнес, телекомуникациите, образованието, енергетиката и много ключови мрежови системи.

Обобщавайки десетгодишната история на „CA-Jinchen“, наследникът на Чен казва: „China Jinchen Security Technology“ обедини услията си със втората по големина в света фирма за софтуер „Computer Associates International“ в стратегическо партньорство, развивайки антивирусните технологии в световен мащаб и представяйки технологията „Превантивно ядро“ в Китай.“

Тя още отбелязва: „Обществената сигурност, военните и правителството са тройката стоящи зад Jinchen.“ През 2010 г., 80% от дяла на „Computer Associates“ е изкупен от две китайски инвеститорски фирми (макар че е вероятно „Computer Associates“ да не са приели сделката с огромно желание, както това бе отразено в китайските медии) и Jinchen става собственост на Китай. „Изследването и разработката е фокусирана върху предотвратяване на изтичане на информация, проектиране на системи против шпионаж и за разбиване на кодове. Потребителската база остава традиционния пазар: големи местни корпорации, правителства, обществената сигурност и военно-индустриалния сектор.“

Къде е проблемът тук? Като за начало, Чен без съмнение е член на Китайската комунистическа партия, имайки предвид как стоят нещата в страната. Тя е преминала през най-строгия и прецизен процес на политическо проучване и режимът я смята за надеждна – всичко това е сигурно.

Бързата смяна на изключително секретна и политически чувствителна работа с позиция в американска софтуерна компания е много необикновена: в Китай, дори на редовите членове на военните сили, които се занимават със секретна информация, им е забранено да посещават чужди страни, докато са в армията или след като напуснат. Те могат да кандидатстват, но е трудно да бъдат одобрени.

Разумно е да се предполага, че преходът от разработчик на строго секретна военна технология до шеф на продажбите в DEC би могъл да се случи само с благословиите на китайските правителствени агенции. А следват и четири години с CA-Jinchen, които повдигат въпроса: доколко дълбока е връзката на Чен с китайските сили за сигурност.

 

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies