човешки права САЩ форум

Десет последователи на духовната практика Фалун Дафа (Фалун Гонг) участваха във форум на тема „Нарушаване на човешките права в Китай - извършителите изправени на съд”, който се проведе в Рейбърн офис център във Вашингтон, САЩ, на 26 май т.г.

Последователите разказаха за мъченията, на които са били подложени в китайските затвори, за това, че практикуват Фалун Дафа. Те представиха имената на повече от 200 извършители на такива мъчения и призоваха правителството на САЩ за по-нататъшни разследвания и подвеждане под отговорност на виновните.

Пратиката Фалун Дафа се преследва в Китай от китайския комунистически режим в продължение на 17 години.

Сред представените имена, на служители на китайската комунистическа партия и полицаи, е името на бившия лидер на Китайската комунистическа партия (ККП) Дзян Дзъмин, който се смята за поръчител на преследването според сайта Minghui.org.

Във форума участваха представители на Конгреса на САЩ, на Държавния департамент и Американската комисия за международна свобода на вероизповеданието (USCIRF).

Преживяла изтезанието "смъртно легло" иска справедливост

"Смъртното легло" е едно от многото мъчения, използвани от полицаи над политически затворници и най-вече върху практикуващите Фалун Дафа. Жертвата се привързва към метално легло и не може да се движи дълго време. Често се прилагат и други методи за изтезания, като насилствено хранене.

Ма Чунмей от североизточен Китай разказа как през 1999 г. била подложена на жестоки мъчения. Надзирателите в трудовия лагер Хъйдзуейдзъ, където била изпратена, завързали ръцете и краката ѝ към метално легло. Държали я така три денонощия без храна и вода. Междувременно я хранели насилствено със солена царевична каша като вкарвали гумен маркуч в стомаха ѝ така, че да изпитва силни болки.

През 2000 г. Ма била завързана с белезници за двуетажно легло, защото стачкувала в столовата на трудовия лагер против мъченията, на които била подложена. Тя била така завързана, че краката ѝ не стигали пода, а ръцете и китките трябвало да поемат тежестта тялото. От мъченията изпаднала в безсъзнание.

Ма е със статут на бежанец към ООН и през септември 2009 г. се установява в САЩ.

Ма представи списък на 79 полицаи, извършвали мъчения над нея. Мъченията са били предназначени с цел практикуващият да се откаже от своята вяра.

Оцеляла практикуваща споделя: „Нашата скръб е безкрайна”

Гао Рунрун починала на 16 юни 2005 г. на 37-годишна възраст. Бита е с електрошокови палки за 6-7 часа на 7 май 2004 г. Това довело до тежки физически наранявания.

По-голямата ѝ сестра, Гао Уейуей, разказа на форума как Рунрун била затворена тайно през последните три месеца от живота ѝ. Никой не знаел какво е изстрадала. Скръбта в семейството ѝ никога няма да стихне.

След смъртта на Гао Рунрун служители на Управление 6-10, една от агенциите за сигурност към ККП, основана специално за преследването на Фалун Дафа, както и местни полицаи упражнили натиск върху семейството ѝ. По-големият ѝ брат, бивш главен редактор на вестник, е принуден да напусне дома си. Той често трябвало да се мести, за да избегне по-нататъшен тормоз.

Гао Уейуей успяла да избяга заедно с баща си и по-малката си сестра в САЩ през май 2014 г. Тя представи списък с 88 имена на хора, които са пряко отговорни за смъртта на по-малката ѝ сестра Гао Рунрун.

Подкрепата на американските служби

„Практикуващите Фалун Дафа са подложени на систематични, жестоки и напълно неоправдани репресии и преследване”, сподели конгресмен Шийла Джаксън Лий от Тексас в свое изявление.

Тя обяви, че ще продължи да работи с колегите си по различни законодателни инициативи с цел упражняване на натиск върху правителството на Китай, за спиране на злоупотребите с практикуващи Фалун Дафа.

Тина Mъфорд, политически анализатор за Източна Азия и Тихоокеанския регион сподели, че историята за силата, смелостта, стоицизма и оцеляването на Ма Чунмей са наистина вдъхновяващи. Тя назова преследването с думите: „ужасно жестоко, умопомрачително”.

Добави още, че изявленията на този форум са важни и дават информация на хората по света за това, което се случва в Китай, какво точно означава религиозна нетолерантност, как са унищожени толкова много животи. Тя е удивена как тези практикуващи Фалун Дафа са успели да оцелеят, въпреки преживяното.

 

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies