танцов конкурс Хонконг

Поредният опит на китайската комунистическа партия (ККП) да спре свободата на артистичната изява и на свободата на вярата е отменянето на предварителните кръгове от международния конкурс на „Ню Тан Дайнъсти Телевижън“ за традиционни китайски танци. Първият кръг от конкурса беше насрочен на първи август в Хонконг.

Организаторът, „Ню Тан Дайнъсти Телевижън", излъчва предавания на китайски език и е международна медия, известнa с факта, че открито подкрепя практиката Фалун Гонг (Фалун Дафа) и отразява събитията по нейното преследване.

В резултат на анулирането на танцовия конкурс, събитието беше преместено в Тайван, като участниците в конкурса излъчиха видео, подканящо обществеността да подкрепи идеята за свобода на артистичната изява. Създадена беше и Фейсбук страница, наречена „Сцена на свободата“, целяща да привлече вниманието върху острата намеса от страна на ККП в свободен Хонконг.

Инцидентът не убягна и от вниманието на редица политици в САЩ. Републиканецът Майкъл Маккул коментира: „Вече става практика на правителството на Хонконг да се огъва под натиска на ККП за ограничаване свободата на словото и изявата на гражданите на Хонконг, с което открито нарушава даденото споразумение – „Една страна, две системи“ – при обявяването на автономен Хонконг.“

 

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies