форум Берлин Германия

Убийствата на затворници на съвестта в Китай, с цел продажба на органите им, е неотменна част от дискусиите за правата на човека в страната през последното десетилетие. Въпреки това, международната реакция на тези престъпления не винаги е окуражаваща. Какво трябва да предприеме Западът, изправен пред тази "нова форма на зло"?

Неотдавна, група германски депутати и международни експерти оповестиха шест предложения за справяне с проблема, по време на обществен форум в хотел Албрехтсхоф в центъра на германската столица, Берлин.

Домакин на събитието бе Световната организация за разследване на преследването на Фалун Гонг, мрежа от разследващи, които събират доказателства за злоупотреби срещу духовния метод Фалун Гонг в Китай.

След като се запознаха с голям обем доказателства, че насилственото отнемане на органи действително се случва широкомащабно в Китай, германските депутати предложиха серия от мерки, които могат да се предприемат по цял свят, за да се сложи край на този вид престъпление.

В продължение на години, разследващи предоставят доказателства, че китайската комунистическа партия използва задържани последователи на медитативната практика Фалун Гонг като източник на органи за трансплантации.

Фалун Гонг е медитативен цигун метод за усъвършенстване на тялото и съзнанието, придобил невиждана популярност в Китай през 90-те години на миналия век. През 1999 г. китайският режим решава да елиминира метода и неговите поддръжници.

От 2000 г. насам съществуват доказателства, че задържани привърженици на Фалун Гонг системно са подлагани на медицински прегледи за състоянието на вътрешните им органи и кръвна група. Когато в болница пристигне пациент, нуждаещ се от трансплантация, тези хора се убивани заради органите им - процес, при който, според разследващите, жертвите са все още живи.

Мащабът на тези престъпления не е известен, но по-рано тази година трима експерти издадоха актуализиран доклад, според който в Китай се извършват между 60,000 и 100,000 трансплантации годишно от 2000 г. насам, като се предполага, че повечето органи са на практикуващи Фалун Гонг.

Според разследващите, военните болници в комунистически Китай са дълбоко въвлечени в този доходоносен "бизнес". Затова не е ясно какво въздействие могат да имат външни усилия върху китайската страна. Въпреки това, депутатите смятат, че Германия може да предприеме редица мерки, които най-малкото да гарантират, че Западът няма да стане съучастник в тези престъпления.

Тук публикуваме шест предложения, възникнали като идеи по време на форума и имащи за цел западните държави да помогнат за спиране отнемането на органи в Китай.

Публично осъждане

"Важно е да се окаже натиск върху Китай", каза Мартин Пацелт, депутат от консервативната партия, активен в областта на човешките права и помагал на бежанци от Еритрея.

Според него, един от начините за оказване на натиск, е осъждането на отнемането на органи чрез резолюции, подобни на тези, инициирани от Камарата на представителите в Сената на САЩ и от Европейския парламент. Пацелт посочи, че германският парламент трябва да помисли за подобна резолюция.

Спиране обучението на китайски хирурзи

Според данни от китайски правителствени и болнични уебсайтове, западните държави обучават много китайски хирурзи и това е едно от първите неща, на които трябва да се обърне внимание.

"Ние ще проучим кои институции са обучавали китайски лекари. Трябва да се приемат закони, за да им попречим да правят това", каза Пацелт. "Членове на парламента също трябва да окажат натиск върху тези институции."

Отказ на визи на лекари, участвали в отнемане на органи

За да влязат в САЩ, чужденците трябва да декларират пред митническите власти, че не са участвали в принудително отнемане на човешки органи.

Арне Шварц, независим разследващ на трафика с органи смята, че Германия и други страни трябва да възприемат подобна политика. Той призна, че не е много вероятно лекарите, убивали хора заради органите им, да признаят това в официален държавен документ, но ако впоследствие се докаже противното, това би улеснило депортирането им от правителството на САЩ.

"Има списък с имена на някои от хората, участвали в отнемането на органи... Когато пътуват в чужбина, трябва да им се отказва достъп", заяви евродепутатът Арне Герике.

Натиск върху западни фармацевтични компании

Шварц отбелязва, че много западни фармацевтични фирми провеждат неетични клинични изследвания в Китай, както и че доставят лекарства, използвани от пациенти, на които са присадени органи получени по неетичен път.

Според Пацелт, могат да бъдат взети мерки, за да се ограничи тази дейност. "Трябва да говорим с тези западни фармацевтични компании, които доставят в Китай лекарства, използвани при трансплантации на органи. Това е много важно."

Приемане на закони за предотвратяване на "трансплантационния туризъм"

Бумът на трансплантации на органи в Китай е подхранван отчасти от чуждестранни туристи, които пътуват до там за присаждане на бъбрек, черен дроб или сърце. Израел, Испания и Тайван са приели закони, криминализиращи туризма за органи и отказващи финансиране чрез здравно осигуряване на пациенти, получили орган с неясен произход. Евродепутатът Герике заяви, че Германия също трябва да приеме такъв закон.

"Трябва да посочим в германското право, че всеки, който отива в чужда страна за трансплантация, трябва да има ясна представа за източниците на органите. Най-малко трябва да минимизираме вероятността да станем съучастници в тези престъпления", каза той.

Повишаване информираността за отнемането на органи

Еднo от най-основните предложения по време на форума бе да се продължат усилията за повишаване информираността на обществото, политическата общност и медиите относно реалността в Китай и мащаба на тези престъпления.

Участниците споделиха мнението, че широко разпространеното чувство на отвращение от това, което китайската комунистическа партия извършва, ще помогне за обединение на повече противници на насилственото отнемане на органи и за концентриране на усилията за прекратяване на тези престъпления.

"Някои от депутатите казват: 'Това е невъзможно'", каза Пацелт относно германското участие в спирането на този вид злоупотреби в Китай. "Бих казал: Не е невъзможно. Просто никога не сме го правили. Трябва да имаме смелостта да поемем по този път и тогава ще бъдем в състояние да променим много неща."

Пацелт се позова на усилията на Фалун Гонг общността, съставена от доброволци, и ги посочи като "пример за подражание" за необходимото отношение, когато се настоява за промяна и нещата изглеждат невъзможни.

"Практикуващите Фалун Гонг, които се свързаха с евродепутатите, демонстрираха постоянство и много търпение, и бяха уверени, че могат да накарат депутатите да подпишат декларацията", каза Пацелт, визирайки Писмена декларация 48/2016, която потвърди приетата през 2013 г. резолюция на Европарламента, призоваваща за разследване на злоупотребите с трансплантации на органи в Китай.

"Мисля, че те могат да бъдат модел за подражание и да ни помогнат да се изправим по положителен начин пред задачата да променим германските закони за трансплантации на органи, за да попречим на германци да пътуват до Китай за трансплантации," каза Пацелт.

Във форума участваха: Итън Гутман, автор на "Клане", книга, посветена на темата; д-р Уан Джъюен, президент на Световната организация за разследване на преследването на Фалун Гонг (WOIPFG); проф. Ние Сен, вицепрезидент на WOIPFG, който бе и модератор на форума; Кристофер Щрасер член на Бундестага и бивш комисар за правата на човека в Германия и д-р Чарлс Лий, бивш затворник на съвестта и директор по обществената осведоменост в WOIPFG.

Едуард МакМилан-Скот, бивш заместник-председател на Европейския парламент, изпрати писмени бележки до форума. Информация до форума изпрати и американският сенатор Крис Смит. Бележките на Смит бяха озаглавени "Отнемането и търговията с органи са неприемливи и трябва да бъдат спрени".

 

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies