тибетски монах Цинхай Китай

Религията е анатемосана от атеистичната комунистическа партия, която управлява Китай, и разнообразието от политически подходи, използвани срещу нея, се свежда до максимата "потъпкване, контрол и подмяна". Администрацията на сегашния лидер Си Дзинпин, като цяло, също не прави изключение от това правило.

Но дори под влиянието на множеството ограничения и наказания, религиозните последователи в Китай продължават да се увеличават, според проучване на Фрийдъм Хаус, неправителствена организация за защита на човешките права, базирана в САЩ.

"Въпреки затегнатия контрол, милиони религиозни последователи заобикалят официалните ограничения", каза Сара Кук, автор на доклада и старши изследовател във Фрийдъм Хаус.

Докладът, озаглавен "Битката за духа на Китай: религиозно възраждане, репресии и съпротива под управлението на Си Дзинпин", се фокусира върху политиката на китайския режим спрямо седемте основни религиозни групи в Китай. Над една трета от приблизително 350 милиона религиозни последователи са подложени на тежко или много тежко преследване, включително "сурови наказания, дългосрочни затворнически присъди и смъртоносно насилие".

Но в някои случаи, политиката на партията за елиминиране на религията просто не работи.

"Оцеляването на групите и убежденията, за чието унищожение партията е похарчила огромни ресурси, представлява забележителен провал на правителството", посочва Кук в съобщение за медиите.

В дългата борба за духа на Китай, "нереформираната комунистическа партия накрая ще загуби", казва Кук.

Заключенията на Уилям Ний, изследовател от Амнести Интернешънъл, по отношение религиозния контрол и траекторията на отделните религии в Китай, се препокриват с тези в доклада на Фрийдъм Хаус.

В рамките на една и съща религия, някои групи, като например мюсюлманите Хуей, са третирани снизходително, докато отношението към други, например уйгурите, е сурово. Репресиите срещу християни са се увеличили в заможните райони на Джъдзян за разлика от всички други райони на Китай.

Противоречивият подход на китайския режим към религията вероятно се дължи на убеждението на режима, че тя заплашва властта му; убеждение, което се мени в зависимост от геополитическите тенденции, обяснява Ний по електронната поща.

"Изглежда, партията много се страхува за 'идеологическата си сигурност' и вижда заплаха на най-невероятните места."

Възрастен имам от уйгурски произход в провинция Синдзян, например, може да не съвпада със стандартния профил на политическа заплаха. Въпреки това, Зубаяра Шамседън, координатор на Проекта за човешки права на уйгурите и внучка на имама, споделя, че властите са го изолирали от местната общност, деца и внуци, единствено заради убежденията му.

"Религията е част от нашата идентичност", казва Шамседън по време на официалното представяне на доклада на Фрийдъм Хаус във Вашингтон на 28 февруари 2017 г. "Уйгурите се борят да запазят своята религия, култура и език. Без тези неща, ние ще бъдем изчезнал вид."

Андрю Джейкъбс, бивш кореспондент в Пекин на Ню Йорк Таймс, заяви по време на същото събитие, че е бил в Синдзян няколко пъти и е станал свидетел на "шокиращо ниво на репресии": ученици са принуждавани да нарушават постите по време на месечния Рамадан; всеки, който отказва да си избръсне брадата, е изпращан в затвор, а уйгурите са спирани произволно за проверка на мобилните им телефони.

"Страхът е осезаем и присъствието на апарата за сигурност е плътно и видимо", добави Джейкъбс.

Журналистът на Ню Йорк Таймс бе силно изненадан от откритията на Фрийдъм Хаус относно Фалун Гонг, традиционна практика, състояща се от медитативни упражнения и философия, базирана на принципите Истинност, Доброта и Търпение. Практиката е нарочена за унищожение през 1999 г. Докладът на Фрийдъм Хаус посочва отличителен неуспех на кампанията за унищожение, в която режимът е инвестирал огромен политически и материален капитал.

Сега, въпреки че политическите решения все още не са отменени, интензитетът на кампанията е намалял.

"Не съм си представял, че ще доживея отпускане на ситуацията", казва Джейкъбс, посочвайки, че темата за Фалун Гонг е табу за журналистите и че последователите на метода не се отказват лесно от убежденията си. "Да наблюдаваме омекване в това отношение е чудо."

"Начинът, по който третират Фалун Гонг, е ужасяващ", заяви той. Привържениците са измъчвани, за да се откажат от убежденията си, и ако продължават да упорстват, са "бити още по-жестоко".

Каролин Бартоломю, председател на Комисията за преглед на американско-китайска икономика и сигурност, прочете секцията от доклада, свързана с отнемането на органи от уйгури, тибетци и последователи на Фалун Гонг. Това е първото споменаване на подобни злоупотреби на китайския режим от голяма неправителствена организация.

Бартоломю, която бе и модератор на събитието, изрази възмущение от твърденията за редовното вземане на кръвни проби от затворници на съвестта, извършвани от режима – необходима стъпка преди отнемането на органи. Тя сподели, че е търсила онлайн дали подобна практика с кръвни проби е често срещана в затвори другаде по света, но не е могла да намери такава информация.

Бартоломю и останалите участници в събитието се застъпиха за прилагане на Глобалния закон за човешки права "Магнитски" – нов законопроект, който санкционира нарушители на човешки права и корумпирани служители – за ограничаване на репресиите в Китай. "Това е като да убиеш пилетата, за да уплашиш маймуната", каза Бартоломю, перефразирайки често използван от китайските власти израз.

"Въпреки тази огромна машина за репресии, религиозните практики процъфтяват", разкри Джейкъбс. "Правителството печели битки, но губи войната."

"И ако сега не могат да изличат религията, с всички инструменти, които имат на разположение, то кога?", заключи журналистът на Ню Йорк Таймс.

Състояние на религиите в Китай днес

Китайски будизъм и даоизъм: комунистическата партия окупира двете традиционни религии, за да заздрави своята легитимност. Използването на храмове за печелене на пари от туристи е една от точките на неразбирателство между партията, монасите и вярващите.

Фалун Гонг: последователите на Фалун Гонг са обект на широкомащабни и жестоки нарушения на човешките права. Фрийдъм Хаус независимо са идентифицирали 933 случая на последователи, осъдени на до 12 години затвор от януари 2013 г. насам. Твърдата съпротива срещу преследването от страна на симпатизанти на Фалун Гонг, както и арести на партийни служители, участвали в преследването, като част от кампанията на Си Дзинпин срещу корупцията, са довели да намаляване на репресиите.

Християнство: преследването е най-забележимо в крайбрежната провинция Джъдзян. Премахнати са кръстове от църкви и са арестувани протестиращи.

Тибетски будизъм: китайският режим продължава да се бори с почитането на Далай Лама в изгнание, и налага твърди ограничения на религиозните практики. Новите мерки за контрол включват отменяне на фестивали и манипулиране на доктрините на тибетския будизъм и избора на религиозни лидери.

Ислям: мюсюлманите са третирани различно в зависимост от етническия им произход и географското им разположение. Но и Хуей мюсюлманите в северозападен Китай, и уйгурите в западния пограничен район Синдзян, са подлагани на все повече ограничения от ноември 2012 г. насам.
 

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies