Родината на Фалун Дафа е Китай. Практиката е представена за пръв път публично през 1992 г. в североизточния град Чанчун от нейния автор, г-н Ли Хонгджъ.

През 1993 г. г-н Ли Хонгджъ е обявен за „най-приветстван цигун майстор" по време на Източното здравно изложение в Пекин, и му връчват правителствена награда за принос в разширяване границите на науката.

През същата година "Пийпълс пъблик секюрити нюз" (People's Public Security News), официалният вестник на министерството за обществена сигурност на Китай, дава висока оценка на г-н Ли Хонгджъ за приноса му в "популяризиране на традиционните добродетели в борбата с престъпността, опазване на социалния ред и сигурността, и насърчаване на справедливост в обществото."

През 1999 г., китайският министър на спорта и младежта заявява, че "... всеки последовател на Фалун Дафа може да спести по 1,000 юана (28 лева) годишно от медицински такси. Ако 100 милиона души практикуват, това са 100 милиарда юана (28 милиарда лева) спестени годишно за здравеопазване."

По данни на китайското правителство, през 1999 г. симпатизантите на духовния метод са между 70 и 100 милиона души, т.е. между 6 и 8% от китайското население.

Заради положителния ефект върху здравето и морала на хората, Фалун Дафа е получила многобройни признания от политици и общественици по цял свят.

През 2000 г. г-н Ли Хонгджъ печели една от наградите на Фрийдъм Хаус, най-старата организация за защита на правата на човека в САЩ. Г-н Хонгджъ е номиниран за Нобелова награда за мир през 2000 г. и 2001 г., както и за Наградата на Европейския парламент "Сахаров" за свобода на мисълта през 2001 г.

Днес Фалун Дафа се практикува в 114 държави по света. В България е популярна от 2001 г. насам.


 

Този уебсайт използва cookies