загинали практикуващи Фалун Гонг Китай

Репресиите срещу духовния метод Фалун Гонг в Китай отнеха 17 живота през първото тримесечие на тази година. Това разкри доклад на световния информационен портал Minghui.org от 20 април 2020 г.

Фалун Гонг, още познат с името Фалун Дафа, е древен метод за усъвършенстване на духа и тялото с принципи Истинност, Доброта, Търпение, и пет медитативни упражнения. Преследван е от китайския комунистически режим от 1999 г. насам заради огромната си популярност.

Шестима последователи издъхват в резултат на изтезания и малтретиране по време на лишаване от свобода. Останалите 11 умират след освобождаване или в резултат на полицейски тормоз. Девет от загиналите са жени. Трима са над 40-годишни, 10 са над 50- или 60-годишни, а трима са над 70- или 80-годишни. Възрастта на един от починалите е неустановена.

Смъртните случаи са регистрирани в седем провинции: съответно осем в Ляонин, по два в Хъйлундзян, Хунан и Хънан, и по един в Дзилин, Съчуан и Гуандун.

Сред починалите са пенсионирана училищна директорка, авиационен инженер, учителка по музика и бивш военен лекар.

Пенсионирана училищна директорка умира в затвора

78-годишната Ли Гуейжун, пенсионирана училищна директорка от град Шънян, провинция Ляонин, умира в Ляонинския женски затвор в средата на януари 2020 г., седмици преди изтичането на присъда, издадена заради практикуване на Фалун Гонг.

Жената е арестувана на 7 февруари 2015 г. по сигнал за разпространяване на информация за Фалун Гонг, и е осъдена на пет години затвор.

Арестът на Ли е извършен само 15 месеца след като жената излежава седемгодишна затворническа присъда, отново заради практикуване на Фалун Гонг.

Авиационен инженер умира след мъчения

Авиационният инженер Ху Лин от град Шънян, провинця Ляонин, умира на 16 февруари 2020 г. докато излежава двегодишна присъда заради това, че следва принципите на Фалун Гонг.

След арест на 23 май 2019 г. за разпространяване на листовки за Фалун Гонг, Ху е изпратен в център за задържане в окръг Факу, където обявява гладна стачка в знак на протест. Там го връзват в поза "разпънат орел" и го хранят насилствено с напъхана в трахеята тръба, която надзирателите умишлено навират и задържат в стомаха на Ху, за да увеличат страданията му.

На 30 октомври 2019 г. го откарват в затвора Кандзяшан, за излежаване на двегодишна присъда.

Въпреки физическата немощ, липсата на чувствителност в краката и органната недостатъчност на Ху, властите на затвора отказват да го освободят условно по медицински причини.

Ху умира след двудневен престой в болница, където е изпратен за спешна медицинска помощ.

Учителка по музика умира след освобождаване от затвора

Джан Йен, 46 г., учителка по музика от град Миенян, провинция Съчуан, умира на 11 февруари 2020 г.

През последните две десетилетия, Джан е многократно арестувана заради практикуване на Фалун Гонг; държат я една година в трудов лагер и пет години в затвор.

Докато е в трудовия лагер, веднъж един надзирател я заключва в килия и я принуждава да стои с вдигнати и опрени на стената ръце по 12 часа на ден. В резултат на това пръстите на ръцете ѝ са увредени. Въпреки това, Джан продължава да полага интензивен физически труд: подбира свински косми за производство на четки и опакова лекарства.

Когато не успява да изпълни нормата за деня, Джан е наказвана да стои неподвижно до 01:00 часа през нощта. Също така е заставяна всяка нощ да преписва правилника на затвора, заради което почти не спи. Всичко това ѝ донася хроничен световъртеж, болки в гърдите, отоци и загуба на чувствителност в крайниците, увредено зрение и високо кръвно налягане.

Джан излиза на свобода през декември 2012 г., но заради дългите години изтезания и увреждането на пръстите на ръцете е неспособна да свири на пиано и да преподава музика. Агенти от Управление 6-10 в Миенян продължават да я тормозят, което я принуждава да се премести далеч от дома си.

Заради дългогодишните мъчения, затворничество и страх от повторен арест, физическото и психично здраве на Джан постепенно се срива до смъртта ѝ на 11 февруари 2020 г.

Бивш военен лекар умира след 14 години затвор

58-годишният Джао Чънлин, пенсиониран военен лекар от град Бънси, провинция Ляонин, умира на 15 февруари 2020 г., след двегодишна борба за живота, в резултат на разклатено от 14 години затвор и изтезания здраве.

Джао е уволнен от работа в армията заради отказ да изостави вярата си във Фалун Гонг, и през последните две десетилетия е многократно арестуван и лишаван от свобода. Държат го една година в трудов лагер; има издадени две затворнически присъди: съответно девет и четири години.

По време на двата си престоя в затвора, Джао е подлаган на жесток побой, който му причинява мозъчни и вътрешнотелесни травми. От принудителното хранене с тръба в трахеята му изпадат няколко зъба, а в резултат на побоите получава деформация на главата и инфекция на седалищните части.

Провесват го вързан за китките, с разпънати крака, стегнати в окови, в тъмна стая и в продължение на няколко дена. Джао припада няколко пъти от болката.

След повече от месец мъчения, мъжът получава язви по краката и вътрешни травми. Въпреки това му отказват лечение и го държат в изолатор.

Също го оставят да виси на тежестта на тялото си, успоредно на земята, с оковани китки и глезени. В резултат на това, Джао получава силни увреждания на крайниците.

Към 20 май 2020 г., Minghui.org е документирал 4363 смъртни случая на последователи на Фалун Гонг в Китай, в резултат на преследването. Заради цензурата в страната, е трудно да се установи действителният брой на жертвите, който е вероятно много по-голям.

 


 

Този уебсайт използва cookies