депутат Канада Консервативна партия

Канадският депутат от Консервативната партия, Гарнет Дженюис, внесе за разглеждане законопроект срещу злоупотребите в Китай с хора заради духовните им убеждения. Документът, внесен в парламента в столицата Отава на 10 април 2017 г., засяга и гражданите на Канада.

Законопроектът С-350 възражда предишния законопроект С-561 на депутата от Либералната партия, Ъруин Котлър. С-561 бе насочен към борба с насилственото отнемане на органи.

"Новият законопроект цели да се пребори с отнемането на органи от хора срещу тяхната воля, което нерядко се прави по ужасяващ начин и без упойка, и докато донорът е все жив", заяви Дженюис пред Камарата на общините (долната камара на парламента) на 10 април.

"Единственото 'престъпление' на донора е участието му в религиозна или духовна практика."

С-350 предлага промени както в канадския наказателен кодекс, така и в закона за имиграцията и защитата на бежанците.

"Законопроектът счита за престъпление сдобиването с орган, извлечен без съгласието на донора. Той също забранява достъп до Канада на замесени в насилствено отнемане на органи", поясни Дженюис.

"Тази нова правна мярка е необходима повече от всякога, тъй като нашето правителство иска да задълбочи връзките с Китай. Човешките права са приоритет за Канада и това е добър начин да го демонстрираме."

В интервю за телевизия "Ню Тан Дайнасти Телевижън" (NTD), Дженюис заяви, че практиката на насилствено отнемане на органи от последователи на духовния метод Фалун Гонг в Китай предизвиква голяма тревога.

"Ужасяващо е, че на прицел са хора, които не са извършили каквото и да било престъпление, а просто следват религиозна духовна практика, съобразно своите убеждения. Действията им са в пълно съгласие с параграф 18 от Всеобщата декларация за правата на човека. Случвашото се с тях в Китай определено е повод за тревога."

Двойно послание

Ъруин Котлър, бивш канадски правосъден министър, подготвил първоначалния законопроект през 2015 г., заяви в предишно интервю с NTD, че подобен закон "ще попречи на китайците, замесени в това, да продължат тази престъпна дейност, тъй като ще изпрати послание, че ще им бъде потърсена отговорност".

Според Котлър, такъв закон ще се бори с господстващата сега политика на безнаказаност по отношение насилствено отнемане на органи, и с престъпността, която я подкрепя.

"Такъв закон ще гарантира, че канадците не са съучастници в това престъпление, и че ако канадци участват в такава практика, ще бъдат подведени под отговорност.

По този начин, законопроектът изпраща двойно послание: до замесените в този вид престъпност в Канада и до техните съучастници. Ще бъде търсена отговорност и от двете страни."

Подкрепа от всички партии

Според Дженюис, за приемане на новия закон се изисква подкрепата не само на Консервативната, но и на всички останали партии в парламента.

"За да успеем, трябва да изградим мостове между различните партии. И вече сме на път да го направим. Определено получихме силна подкрепа от други партии. От нас се иска да продължим да работим по въпроса, за да го постигнем напълно. Няма причина за неохотност от страна на коя да е политическа сила. Това е въпрос на основни човешки права и нещо, зад което трябва да застанат всички партии."

Дженюис вече има подкрепата на депутата от Либералната партия Борис Вржесневский. Преди време, Вржесневский предлага два пъти подобен законопроект за борба с насилственото отнемане на органи в Китай.

"Ще си сътрудничим и ще работим усилено, за да сме сигурни, че накрая парламентът ще приеме този закон", заяви Вржесневский.

Законопроектът е мотивиран от продължаващите над 10 години разследвания на двамата канадски адвокати Дейвид Матас и Дейвид Килгор, които потвърдиха, че в Китай се извършва масово, одобрено от правителството насилствено отнемане на органи от последователи на Фалун Гонг, в процеса на което жертвите умират.

През юни 2016 г. Матас, Килгор и разследващият журналист Итън Гутман, публикуваха доклад, според който от 2000 г. насам китайски болници са извършвали между 60 000 и 100 000 транплантации годишно, където повечето органи са на затворници на съвестта, предимно последователи на Фалун Гонг.

 


 

Този уебсайт използва cookies