лекар разследване филм Китай

Документални филми, разкриващи нарушенията на човешките права в съвременен Китай, бяха излъчени в София, Пловдив, Асеновград, Стара Загора, Пазарджик и Пампорово по повод Международния ден за правата на човека, 10 декември.

Зрителите на три местни телевизии в Пловдив и Стара Загора имаха възможност да проследят три различни документални филма, чиято основна линия са престъпленията с човешки органи и геноцидът срещу затворници на съвестта в днешен Китай.

"Отвъд страха"

Във вечерните часове на 10 декември 2017 г., Телевизия Стара Загора излъчи документалния филм "Отвъд страха".

Лентата разказва историята на правозащитния адвокат Гао Джишън, един от десетте най-преуспели адвокати в Китай. Гао попада на прицела на комунистическата партия, след като поема защитата на последователи на духовната практика Фалун Дафа (още известна с името Фалун Гонг).

От 2006 г. насам, адвокатът, известен като "съвестта на Китай", е многократно задържан, затварян в тъмници и измъчван, често след похищение от полицията, и държан в неизвестност. Въпреки силно влошеното си физическо състояние в резултат на мъченията, Гао продължава да търси справедливост и да призовава за прекратяване нарушенията на човешките права в Китай.

Историята на Гао силно разтърсва Уъндзин Ма, която решава през 2010 г. да режисира филма.

"Познавам страха, който хората в Китай чувстват всеки ден – страха дълбоко в сърцата им, насаждан стъпка по стъпка от комунистическата партия", споделя Ма. "Родителите ми често ме предупреждаваха никога да не говоря за политика и никога да не критикувам партията. Бях любопитна от къде Гао намира този невероятен кураж да разбие всички тези табута."

Едночасовата лента беше излъчена и в ефира на Пловдивската обществена телевизия на 16 и 17 декември.

"Убити за органи"

Зрителите на TV SAT COM, която предава в Асеновград и околните градове и села, гледаха на 10 декември филма "Убити за органи".

"Убити за органи" представя фактите за масовата практика на насилствено отнемане органи от живи хора в китайски държавни болници. Главните жертви на тези престъпления са последователи на Фалун Дафа.

Тъй като последователите на практиката са преследвани от китайската комунистическа партия заради духовните си убеждения от 1999 г. насам и затваряни в затвори и центрове за задържане, те стават лесна жертва на престъпленията с органи.

През последните десет години, лекари, журналисти и правозащитници разследват как лекари в китайски болници убиват хора заради органите им. Именно задълбоченият анализ на фактите от тези разкрития е представен в "Убити за органи".

Д-р Уан Джъюен, експерт по сърдечно-съдови заболявания от Харвардската школа по обществено здраве, казва във филма:

"Прекарах 30 години да помагам в спасяването на пациенти и никога не съм си помислял, че ще прекарам 10 години, разследвайки как лекари отнемат невинни човешки животи."

"Трудно за вярване"

В три частни прожекции в София, Пазарджик и Пампорово, по случай Международния ден за правата на човека, беше излъчен и трети от поредицата документални филми: "Трудно за вярване".

Лентата представя сериозно разследване на едно от най-шокиращите медицински престъпления на нашето време: принудителното отнемане на органи от десетки хиляди китайски затворници на съвестта.

Филмът показва как това престъпление е толкова ужасяващо, че хората не могат да го асимилират, и заради това им е трудно да го повярват.

"Важен, навременен и дълбоко тревожен разказ за едно от големите нарушения на човешките права на нашето време", коментира филма Д-р Артър Каплан, д.н. и директор по медицинска етика към Медицинския център в университета "Лангон", Ню Йорк, САЩ.

Фалун Дафа (още известна с името Фалун Гонг) е традиционна китайска духовна практика от Буда школата. Включва философия, базирана на принципите Истинност, Доброта и Търпение, и пет медитативни упражнения. Философията и принципите помагат на човек да подобри нравствения си характер и да постигне високо духовно развитие. Упражненията спомагат за подобряване на здравето.

Именно доказаното чрез медицински изследвания отлично здраве на последователите на Фалун Дафа ги прави желан източник на човешки органи.

 


 

Този уебсайт използва cookies