Китай отнемане органи

Доклад на Световната организация за разследване на преследването на Фалун Гонг (WOIPFG), публикуван на 18 август, потвърждава, че милиони практикуващи Фалун Гонг са засегнати от незаконното отнемане на органи за трансплантации в Китай. Медитативната практика Фалун Гонг е подложена на преследване от страна на режима в Китай от 1999 г. насам.

Системно насилствено отнемане на човешки органи от затворници в Китай бе разкрито през март 2006 г. През същия месец тази година, WOIPFG започва своите разследвания.

Преди китайският комунистическия режим да свали от интернет пространството всички реклами и информация за извършените трансплантации в станата, китайските болници открито заявяваха на своите сайтове, че могат само в рамките на две седмици да открият подходящи органи за чуждестранни пациенти, нуждаещи се от трансплантация.

В телефонни разговори, проведени в началото на 2006 г., хирурзи, работещи в такива болници, признават, че имат на разположение сигурен източник на органи, включително от практикуващи Фалун Гонг, като потвърждават, че времето за чакане е само една-две седмици.

Колко затворници на съвестта са били убити заради органите им?

Докладът “Кървава реколта” на Дейвид Килгор, бивш главен прокурор на Канада, и Дейвид Матас, известен международен адвокат по човешки права, стига до заключението „че са извършени 41 500 трансплантации в периода от 2000 г. до 2005 г.“ Според тях единственото възможно обяснение за произхода на органите е, че са насилствено отнети от практикуващи Фалун Гонг. Разследващият журналист Итън Гутман изчислява, че близо 65 000 практикуващи Фалун Гонг са били убити заради органите им от 2000 г. до 2008 г.

Доклада на WOIPFG изброява редица доказателства за това, че принудителното отнемане на органи е контролирано от държавата с участието на службите за сигурност, съдебната система, военни и полицейски болници, и също прави опит да се измери мащаба на отнемането на органи. Доклада сумира броя на трансплантациите извършени в 712 болници (13% от всички болници в Китай, без военните и болниците по китайска медицина), които извършват бъбречни и чернодробни трансплантации.

Доклада заключва, че общият брой на трансплантации на бъбреци между 2000 г. и 2014 г. е около три милиона.

Доказателства

1. Отнемането на органи е контролирано от държавата, с участието на военни и полицейски болници, силите за сигурност и съдебната система

Заповедта за отнемането на органи от практикуващи Фалун Гонг идва от най-високите нива на властта. Високопоставени длъжностни лица от Китайската комунистическа партия (ККП), потвърждават в телефонни разговори с разследващи, че Дзян Дзъмин, бившият лидер на ККП, лично издава заповедта за отнемане на органи от практикуващи Фалун Гонг.

Дзян Дзъмин започва кампанията на потискане на Фалун Гонг през юли 1999 г., с нареждане да се разруши репутацията на практикуващите Фалун Гонг, да се разорят финансово и да се унищожат физически.

Военни и полицейски болници не само извършват голям брой трансплантации, но и снабдяват с органи други болници. Много лекари притежават едновременно военна и гражданска акредитация.

Чън Цян, брокер на бъбреци за 307-ма болница в район Фънтай, Пекин, признава, че служители на ККП, полицията и затворническите власти контролират търговията с органи и дори биха могли да осигурят информация за идентификация, доказваща, че източникът на органите действително са практикуващи Фалун Гонг.

2. Данни сочат за наличие на голям брой живи "донори"

Доклада разкрива, че китайската трансплантационна индустрия има на разположение голям брой "донори", като броя им се определя от броя на нуждаещите се от трансплантация. Периода за намиране на орган в Китай е няколко седмици – значително по-кратък от времето нужно за съвпадение на орган от доброволен донор в други страни, което може да отнеме години.

Друга наблюдавана тенденция е извършването на значителен брой спешни трансплантации. Става въпрос за пациенти, които се нуждаят от трансплантация в рамките на няколко дни.

В повечето страни за такъв кратък период от време е почти невъзможно да се намери подходящ донор. В Китай обаче, спешните чернодробни трансплантации представляват 26.6% от общият брой трансплантации (1150 от общо 4,331 чернодробни трансплантации извършени до края на 2006 година и включени в доклада).

През март 2006 г. изтече информация относно нечовешките практики на мъчения в затвора Суджиантун. Скоро след разразилия се международен скандал, затворниците от Суджиантун бяха преместени в други затвори.

Болниците в цялата страна по това време публикуваха информация, че ще разполагат с изобилие на донори на органи през месеците април и май 2006 г., след което, намирането на донори ще бъде затруднено.

Според доклада това показва, че Судзиатун и други тайни центрове за задържане са използвани като източници на насилствено отнемани органи.

3. Режимът упражнява политически натиск над болниците, за да извършват повече трансплантации

Тъй като отнемането на органи от практикуващи Фалун Гонг е задача, поставена от високо партийно ниво, болниците, извършващи трансплантациите са подложени на натиск да постигат повече резултати.

Посредством години на разследване в Интернет и чрез телефони обаждания до различни болници и хирурзи, WOIPFG събира списък от 9500 хирурзи и 865 китайски болници, които са извършвали трансплантации на органи. От тези 865 болници, 712 са правили бъбречни и чернодробни трансплантации.

Разследванията на WOIPFG сочат, че сред 712-те болници, съществува вътрешна класация, която стимулира болниците да извършват по-голям брой трансплантации.

Общите организационни методи, използвани от комунистическия режим, включват мониторинг от страна на Управление 6-10 (извънсъдебна агенция за сигурност, създаден от партията за изпълнение на преследването срещу практиката Фалун Гонг) и постоянен политически натиск.

4. Стотици хиляди и дори милиони са засегнатите

Анализ на официалните данни от 712 болници разкрива, че общо 225 815 бъбречни и чернодробни трансплантации са извършени до декември 2014 г. WOIPFG се сдобива с официалните данни от информация оповестена от самите болници и от академични доклади, публикувани от лекари.

Много китайски болници спряха да актуализират данните си или изтриха съответните уеб страници, след като отнемането на органи бе разкрито в международен план през 2006 г.

Така тези цифри не обхващат болниците и годините за които липсва информация. Очаквания общ брой на трансплантации, след добавянето на липсващите години между 2000 г. и 2014 г., се предполага да е 401 678 трансплантации (от които 309,031 бъбречни трансплантации).

Скорошен доклад в „Kwong Wah Daily“, китайско-малайзийско издание, публикува информация за обема на бъбречни трансплантации, извършени в един от първите и най-авторитетни институти по отношение на трансплантациите, болницата Тондзи в Шанхай. Според информацията болницата е извършвала няколко хиляди бъбречни трансплантации всяка година от 2000 г. до 2014 г. Данните събрани от WOIPFG индикират само 4 600 трансплантации извършени в болницата. Това е приблизително 10 пъти по-малко от броя посочен във вестника. Подобно отношение е открито и при 10 други болници за които WOIPFG е намерило надеждна информация от трети източник.

Прилагайки това съотношение към всички данни събрани от болниците, организацията предполага, че действителния брой на извършените операции може да е близо три милиона. Така организацията изчислява, че броя на жертвите е между милион и половина и три милиона, в зависимост от броя на органите използвани от всяка жертва.

WOIPFG провежда телефонни проучвания на повече от 1000 трансплатационни хирурзи между март и септември 2014 г. Те са от 30 провинции, пряко контролирани общини или автономни административни региони в Китай. Разследването разкрива, че все още има болници в различни региони, които признават за използването на органи на практикуващи Фалун Гонг.

Доклада може да се прочете в Интернет на следните адреси:

  1. Chapter One: Surge in Organ Transplants in China Since 1999 http://www.upholdjustice.org/node/287
  2. Chapter Two: Phone Investigations Reveal Organ Harvesting of Falun Gong Practitioners Was Coordinated by the State and Personally Ordered by Jiang Zemin http://www.upholdjustice.org/node/288
  3. Chapter Three: Involvement of Military and Armed Police Hospitals http://www.upholdjustice.org/node/289
  4. Chapter Four: Falun Gong Practitioners Are Also Murdered in Other Ways http://www.upholdjustice.org/node/290
  5. Chapter Five: Attempts to Cover Up Organ Harvesting Atrocities http://www.upholdjustice.org/node/291
  6. Chapter Six: Transplant Volume and Reverse Matching Suggest Existence of Large Living Organ Donor Pool http://www.upholdjustice.org/node/292
  7. Chapter Seven: Significantly More Transplants Performed by Chinese Hospitals Than Previously Understood; Estimated at 400,000 http://www.upholdjustice.org/node/293
  8. Chapter Eight: Many Chinese Hospitals to Have Likely Performed Thousands of Transplants per Year http://www.upholdjustice.org/node/294

 

Този уебсайт използва cookies