китайски лекар Биен Цюе

Биен Цюе живял през 6-и век пр.н.е. Бил прочут лекар по китайска медицина. Животът му бил изпълнен с колоритни истории, някои от които ще прочете по-долу.

Придобиване на лечебни умения

На младини, Биен Цюе работел в хан, където често отсядал възрастен мъж на име Чансан.

В продължение на 10 години, всеки път, когато обслужвал Чансан, Биен Цюе се отнасял към него с голямо уважение. Това привлякло вниманието на Чансан и той започнал да се доверява на младежа.

Веднъж, когато били насаме, Чансан казал на Биен Цюе: "Притежавам тайни рецепти за лекарства. Вече съм стар и, ако си съгласен, искам да ти ги предам. Не казвай на никого за това." Биен Цюе му благодарил и се съгласил.

Няколко дни по-късно, Чансан му дал медицински билки и помолил Биен Цюе да ги изпие с "вода, която не докосва земята", като например сутрешна роса. Биен Цюе последвал инструкциите и след месец придобил уникална способност: можел да вижда хора през стени; също можел да вижда органите в тялото на пациент и да диагностицира болести.

След като му предал рецептите и лекарствата, Чансан си тръгнал. Биен Цюе осъзнал, че Чансан не е обикновен човек.

По-късно, Биен Цюе практикувал медицина в царствата Ци и Джао, и се прочул с изследванията си на меридианите в човешкото тяло.

Усещане от разстояние

Веднъж Биен Цюе минавал заедно с учениците си през царство Гуо, и попаднали на погребението на принца, който бил починал внезапно.

Когато стигнали портата на двореца, Биен Цюе доближил един страж и му казал, че принцът не е умрял и че може да бъде върнат към живота. Стражът не му повярвал. Казал, че ако Бие Цюе няма умения като на древния лечител Ю Фу, за принца няма надежда. Ю Фу можел да регулира меридианите в тялото, без да прибягва до билки и акупунктура.

Биен Цюе въздъхнал и отвърнал, че споменатите методи са много ограничени.

"Ако принцът е жив, лекарят ще чуе звук от ушите му, ще забележи помръдване на ноздрите му и ще усети топлина в областта на слабините му."

Стражът съобщил това на губернатора, и той излязъл да поздрави Биен Цюе. Лечителят обяснил, че болестта на принца е причинена от нарушение на хармонията между ин и ян, което довело до объркване в меридианите и неподвижност на тялото, наподобяваща смърт.

Биен Цюе помолил един от своите ученици, Дзъян, да подготви игли за акупунктура; след това поставил игла в точката Байхуей, на темето на принца. Скоро принцът се свестил. Биен Цюе помолил друг ученик, Бао, да приготви билков пластир, който нанесли в областта на ребрата. В резултат на това принцът успял да се изправи. След 20 дни, през които го хранили със супа, балансираща ин и ян, той се възстановил.

Когато хората започнали да хвалят Биен Цюе за възкресяването на мъртвец, той казал: "Нищо не мога да направя, ако човекът е мъртъв. Но ако трябва да живее, мога да му помогна да оздравее."

Биен Цюе не само притежавал необикновени способности, но бил също и много скромен.

Виждане през тялото

Когато Биен Цюе бил в царство Ци, владетелят Хуан Хоу се отнасял много добре с него.

Веднъж Биен Цюе му казал: "Имате болест, която се намира между кожата и мускулите. Ако не се лекува, ще проникне във вътрешните органи."

Хуан Хоу отвърнал: "Но аз се чувствам добре."

Пет дни по-късно, Биен Цюе отново срещнал владетеля: "Сега болестта е в меридианите. Ако не се лекува, ще проникне още по-дълбоко."

Той навъсено казал: "Нямам болести."

След още пет дни, Биен Цюе отново го предупредил: "Заболяването е проникнало в червата и стомаха. Ако не направим нещо, ще се влоши."

Владетелят го подминал без отговор.

Изминали още пет дни. Биен Цюе срещнал Хан Хоу, но този път не казал и дума. Владетелят изпратил слуга да го попита защо е мълчалив.

"Когато болестта е между кожата и мускулите, тя може да бъде излекувана със супа и пластири", отвърнал лекарят. "Когато е в меридианите, помагат акупунктура и лечебни камъни. Когато стигне червата и стомаха, на помощ идва лечебното вино. Но когато проникне в костния мозък, дори решаващо съдбата божество не може да направи каквото и да било. Болестта е в костния мозък на Хан Хоу, затова повече не мога да предложа лечение."

Когато след пет дни Хан Хоу почувствал болка и помолил за помощ, Биен Цюе вече не бил в царство Ци. Скоро владетелят починал.

Операция с размяна на сърца

Освен че имал способността да вижда през човешкото тяло, Биен Цюе разбирал връзката между здравето и характера на човек.

Веднъж, при него дошли за лечение Гун Ху и Ци Ин. След като ги излекувал, Биен Цюе им обяснил, че имат не само болести, но и наследени недостатъци на личността. Казал им, че ако разменят сърцата си, могат да се допълват взаимно и така да разрешат проблемите си.

Те се съгласили. Биен Цюе им дал упойващо вино и ги държал в безсъзнание три дни. През това време отворил гръдния кош на всеки от тях, разменил сърцата им и приложил тайно лекарство за възстановяване.

Медицината в съвременен Китай

Съвременната китайска медицина не разбира, критикува и отхвърля древната медицинска наука.

Съвременната китайска медицина разглежда традиционната китайска медицина като суеверие.

За да разбере и приеме древната китайска медицина, човек трябва да има отворено съзнание.

Макар Университетът по китайска медицина в Пекин да има курсове по древна китайска медицина, преподавателите се учат предимно от западната медицина, а не от традиционната китайска медицина.

В съответствие с административната политика на китайската комунистическа партия, техниките и методите, използвани в съвременната медицина, противоречат на традиционната китайска медицина. Изгубени са или отречени редица тайни и техники на китайската медицина. Здравеопазването е под контрола на идеологията на атеистичната китайска комунистическа партия, и това води до обявяване за суеверия, обективно съществуващи явления, които науката не може да обясни.

За възраждане на китайската традиционна култура, включително мъдростта на древните китайски лекари, е необходимо възстановяване на вярата в божественото и слагане край на атеизма, наложен от сегашното управление в Китай.

Източник: http://ru.minghui.org/html/articles/2019/4/23/1149422.html

 

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies