Медитация

Медитацията е древен метод за постигане на вътрешна концентрация. В миналото, тя се свързваше с монасите и мъдреците, търсещи духовно просветление. Днес, медитацията е широко разпространено явление, тъй като хората се стремят към спокойствие и яснота на съзнанието, които могат да бъдат постигнати единствено в момент на тихо усамотение.

Фактор, който спомага за популяризирането на медитацията, е доказателството. През по-голямата част от 20-и век, науката е скептична. Но през последните години, редица изследвания успяха да потвърдят и проверят някои от ползите от медитацията.

Вземете за пример един от добре изучаваните форми на медитация: йогата. Някога маргинално занимание, сега йогата е буквално навсякъде. Мнозина са интуитивно привлечени към практиката, други са окуражени от науката да пробват. Днес, учените са натрупали прилично количество доказателства, даващи на лекарите увереност да препоръчват йогата на своите пациенти.

Обикновено медитацията се свързва с неподвижност, но усукванията и огъванията в йогата я правят подвижна медитация. Тя е дейност, в която състоянието на ума е важно, колкото позата на тялото.

Далеч по-малко изследвана форма на медитация е цигунът. Понякога наричан "китайска йога", цигунът е практикуван от хиляди години. Известно е, че тази практика води до по-добро здраве и спокойно съзнание, но науката все още изучава неговите ползи.

Също както има различни видове йога (Хата, Айенгар, Кундалини), така има и различни видове цигун. Вероятно най-известната разновидност на цигун е тайчи, който наподобява елегантен танц между практикуващия и невидим енергиен поток.

И така, какво получават хората от практикуването на тези загадъчни движения на съзнанието и тялото? Ново изследване хвърля светлина върху вид цигун, наречен Фалун Гонг. Резултатите от него са публикувани в списание "Мозък и познание" през февруари 2020 г.

Докторантът Бен Бендиг и неговият екип са привлечени от Фалун Гонг по няколко причини. Първо, това е цигун практика, която става много популярна за много кратко време, след публичното ѝ представяне в Китай през 1992 г. Само за седем години, тя привлича между 70 и 100 милиона души в източната държава. Но за разлика от йогата, Фалун Гонг е предмет на само малък брой научни изследвания.

Друга причина, вдъхновила Бендиг, са включените в няколко доклада анекдотични доказателства за по-ясно съзнание и по-добро здраве сред хора, занимаващи се с Фалун Гонг. През 1998 г. китайското правителство провежда допитвания с последователи на Фалун Гонг в страната: 98 процента от запитаните 31 000 души са преживели значително подобрение на здравето скоро след започване на практикуването. Над 90 процента съобщават, че са страдали от различни заболявания преди да практикуват, и над 70 процента преживяват "пълно или почти пълно" възстановяване от болестните състояния.

Някои приписват на Фалун Гонг трудни за вярване резултати; тежки заболявания и необратими увреждания изчезват след редовно практикуване. Но досега нито едно изследване не е успяло да обясни как е възможно това да се случи.

Личният опит на Бендиг с Фалун Гонг му помага да облекчи депресията и хроничните болки, от които страда. Но той все пак иска да открие доказателства, които демонстрират по измерим начин ефектите от практиката.

"Очевидно имам личен интерес, но най-вече го правя, тъй като това е толкова популярна практика, а е толкова слабо изучавана", казва Бендиг.

Екипът на Бендиг набляга на изучаване ефекта върху съзнанието. Учените искат да проверят какъв е ефектът на практиката върху мозъка в дългосрочен план. Разглеждат две групи — едната с хора, току-що научили упражненията на Фалун Гонг, другата с такива, които практикуват редовно от най-малко две години. На двете групи правят познавателни тестове в началото на изследването. По-късно, групите са тествани отново, непосредствено след 90-минутна сесия с Фалун Гонг медитация.

"Минаха едни и същи тестове. Разликата беше в нивото на успех", обяснява Бендиг. "Дългогодишните практикуващи показаха подобрени когнитивни способности, особено при задачите, изискващи координация на двете мозъчни полукълба. Те отбелязаха огромно подобрение след медитацията, за разлика от начинаещите."

Подобрен емоционален баланс

В сравнение с конвенционалните физически упражнения, като кардио или вдигане на тежести, движенията във Фалун Гонг са меки и бавни. Има леко разтягане и кръгообразни движения на ръцете около тялото. В някои позиции се стои неподвижно дълго време. Очите са затворени, а движенията се изпълняват на фона на тиха китайска музика.

Двете групи в изследването правят едни и същи плавни движения на фона на една и съща музика, тогава защо начинаещите се справят сравнително по-слабо на познавателните тестове? Докато групата с опитни практикуващи е по-добре запозната с упражненията, Бендиг предполага, че преимуществото им се крие по-скоро в съзнанието, отколкото в тялото.

Съществена част от практикуването на Фалун Гонг е поддържането на ясно съзнание. За разлика от някои медитативни практики, тук не се поставя акцент върху дишането или каквито и да било насочени мисли като мантри. И докато физическите движения са лесни за научаване, приучаването на ума да влиза в това състояние на концентрирана отмора може да отнеме години и в началото да изглежда объркващо.

"Опитните практикуващи са способни да правят това, докато начинаещите — колкото по-отпуснати са, толкова по-зле се справят", казва Бендиг.

Медитацията е традиционно разглеждана като начин за преодоляване на разсейващи фактори и отвличащи вниманието зависимости; и за ефективността на медитацията в това отношение има доказателства. Изследвания потвърждават, че медитиращите се справят с емоциите по различен начин и умеят да ги контролират по-добре от немедитиращи. Проучването на Бендиг също показва, че медитиращите са способни да обработват емоциите по-бързо и имат по-добра концентрация в сравнение с немедитиращите, а това води до подобрени когнитивни умения.

"Предполагам, че опитните практикуващи ще бъдат по-малко повлияни от отрицателните емоции, така както не бяха повлияни от положителните емоции. Положителните емоции се оказаха твърде разсейващи за начинаещите, но по някаква причина не повлияха на опитните медитиращи. Не очаквах това. Но то показва, че като цяло, практикуващите могат да контролират своите емоции по-добре."

Разбира се, практикуването на Фалун Гонг включва повече от цигун упражнения. Дългогодишните практикуващи се стремят към висок морален стандарт в своето ежедневие. Но доколко този фактор е свързан с подобрените когнитивни способности, потвърдени в изследването на Бендиг, все още не е известно.

Един извод от това изследване е урокът за търпението. Ако сте пробвали медитация, но сте разочаровани, че не можете да постигнете спокойствие веднага, дайте си време и практикувайте още.

Източник: https://www.theepochtimes.com/measuring-meditations-impact-on-the-mind_3252015.html

 

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies