балет класически китайски танц Шен Юн

Гу Юн, заслужил танцьор и танцов преподавател в компанията "Шен Юн Пърформинг Артс", изучава професионално класически китайски танц от 14-годишна възраст. По време на своята над 20-годишна кариера, Гу вижда нарастващ интерес към този танц по цял свят. Но по думите му, не всички китайски танци са автентични.

На 20-годишна възраст, Гу е приет в Пекинската танцова академия, в катедрата по класически китайски танц. Скоро е отличен с редица престижни награди, включително първо място на най-прочутия в Китай конкурс, в раздел Trio dance, през 2003 г.

По всичко изглежда, че пред Гу се очертава блестяща кариера, но всичко приключва с травма, която го принуждава да напусне сцената.

Това обаче не го пречупва, и той продължава да практикува класически китайски танц, този път като преподавател в Лос Анджелис, САЩ.

С какво е различен "Шен Юн"?

Гу научава за нарастващата популярност на компанията "Шен Юн Пърформинг Артс" в САЩ, а след като гледа шоуто им, е толкова силно вдъхновен, че пожелава да се присъедини към нея.

Желанието му се сбъдва. Първата и най-важна разлика, която Гу открива в обучението на танцьорите от "Шен Юн", е пълното отсъствие на балетни техники и движения.

"Тъй като съм продукт на Пекинската танцова академия и съм обучаван в китайски балетен стил, правя разлика между елементите на балета и на китайския танц", казва Гу.

Гу разказва, че Пекинската танцова академия преподава смесица от балет и класически китайски танц: хибриден стил, възникнал по времето, когато академията кани преподаватели от Съветския съюз.

Така тази система включва като основа руския класически балет, и върху него гради танцови техники и движения от китайския танц.

В танца се вижда ясно смесеният стил: горната част на тялото изпълнява движения от китайския танц, а краката следват балетни стъпки.

Скоро този нов стил се възприема от танцови училища из цял Китай.

Някои зрители наричат танца в спектаклите на "Шен Юн" "китайски балет", но всъщност това е класически китайски танц.

Основната разлика между балета и класическия китайски танц е, че балетът произлиза от европейската култура, а класическият китайски танц произхожда от традиционната китайска култура.

"Хибридът 'китайско балетно изкуство' стана модел на Пекинската танцова школа и до неотдавна се считаше за класически китайски танц" казва Гу.

"Но през последното десетилетие, академията започна да премахва балета и се опитва да преоткрие автентичния китайски танц. 'Шен Юн' правят това от самото начало. 'Шен Юн' имат собствен метод на преподаване, който включва единствено техники от класическия китайски танц."

Гу обяснява, че в класическия китайски танц, всички части на тялото работят в синхрон, когато човек направи крачка, завъртане или навеждане. Подобен "език на тялото" може да се види в движенията на тайчи, Багуа и други китайски бойни изкуства, а също и в древни китайски изображения.

Според артиста, в класическия китайски танц има много стилове, между които също има големи различия.

"Различните стилове на танца използват свой собствен език на тялото, за да изразят виждането си за човешката природа, и имат уникални характеристики."

Гу разказва също, че много китайски танцьори имат само основно обучение. И ако се опитат да представят един исторически сюжет само с помощта на основни движения, и особено в комбинация с модерен стил, резултатът няма да е задоволителен. Но ако опитен танцьор използва езика на тялото на традиционната китайска култура, за да изрази същия сюжет, резултатът ще бъде поразителен.

"Шен Юн" е вдъхновен именно от традиционната китайска култура и се стреми да бъде символ на нейната автентичност.

За да пресъздадат тази автентичност, хореографите от "Шен Юн" се се обръщат към историята и към древните танцови форми, изпълнявани по време на свещени обреди и ритуали, или за забавление на императори и сановници.

С края на последната китайска династия и превръщането на страната в република, някои от тези изящни придворни танци продължават да бъдат предавани и развивани в китайски оперни театри, но са подложени на театрални и регионални влияния.

Днес, "Шен Юн" не е единствената компания, която представя класически китайски танц, но с увереност може да се каже, че е най-автентичната в своя подход, уверен е Гу.

Източник: https://www.epochtimes.ru/kakoe-otnoshenie-imeet-balet-k-klassicheskomu-kitajskomu-tantsu-99065238/

 

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies