Адаптивност на човешката памет

Американски учени доказаха, че страхът от болката може да подобри отслабваща памет и да възвърне слаби спомени.

Експериментът разкри как привидно маловажна информация се запечатва в паметта, ако е последвана от вълнуващо събитие.

Постоянно сме залети с впечатления и информация, по-голямата част от които са незначителни и оставят слаб отпечатък в съзнанието ни.

Именно върху това наблюдение се гради изследването, извършено от Елизабет Фелпс от университета в Ню Йорк.

На 100 доброволци показали последователно 3 поредици от по 60 снимки, разделени в две категории: животни и инструменти. Докато гледали снимките от втората категория, на участниците бил пуснат токов удар по китките на ръцете. По този начин участниците обвързали изображенията със специфични емоционални усещания.

Оказало се, че когато снимките са придружени от електрошокови удари, участниците ги запомняли по-добре.

По този начин учените установили, че привидно незначителна информация - като маловажни изображения - заема важно място в паметта на човека, ако е съпроводена от запомнящо се преживяване - в случая електрошока.

"Тези открития показват колко е адаптивна нашата памет", обясняват учените от университета в Ню Йорк.

"Очевидно е, че по този начин можем не само да предизвикаме спомени за минали събития, но и да актуализираме съществуващи спомени с важни нови подробности."

Изследването, публикувано в списание Nature през 2009 г., разкрива за първи път съществуването на ретроактивен познавателен процес при хората.

Сега учените планират да изследват значението на съществуващи познания при пациенти със страхови неврози и такива, преживели травми. Освен това трябва да се проследи как действа този механизъм в мозъка.

"Подобен ефект може бъде създаден и чрез положително стимулиране, например чрез похвала", смята германският психолог Юлия Aрнхолд.

"По този начин ще бъде преодолян етичният проблем, свързан с причиняването на болка. Освен това, когато са твърде силни, негативните емоции, причинени от болка, могат да въздействат контра-продуктивно върху паметта. Във всеки случай предстоят още много изследвания, преди резултатите от този експеримент да могат да се приложат в практиката."

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies