Буда статуя

Учени откриха мумифицираните останки на будисткия учител Лиу Цюен в статуя на Буда от 11-и или 12-и век.

В някои будистки школи се вярва, че телата на учителите остават сравнително незасегнати след смъртта, тъй като те са постигнали високо ниво в самоусъвършенстването.

Откритието е направено с помощта на компютърен скенер и ендоскопия в медицинския център "Меандър" в Амерсфоорт, Холандия, от експерти от музея "Дрентс".

На мястото на отстранените вътрешни органи на древния будист са открити парчета хартия с изписан древен китайски текст.

1000-годишната мумия е уникално откритие не само защото е първа по рода си, но и защото е единствената китайска будистка мумия, изследвана в западния свят.

В древния Изток, монасите понякога преминавали през процес на само-мумификация. Така телата им са се запазвали за вечни времена в поза на медитация. Към подобни мумии хората се отнасяли с голямо уважение.

Някои будистки последователи смятат, че телата на учители от будизма не са тленни като на обикновените хора, и че тези хора не са мъртви, а се намират в напреднал стадий на медитация.

Сега статуята е част от експозиция в унгарския Национален природонаучен музей в Будапеща, до май 2015 г. След това ще гостува в музей в Люксембург.

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies