Статуя на бога-маймуна

Легендата за Белия град, още известен като Градът на бога-маймуна, се разказва от векове в Хондурас.

В Белия град, сгушен в тропическите гори на Централна Америка, учени откриха останки от сгради, глинени стени, пирамида и цялостна мрежа от площади, могили и изкопи. Сред находките има и глава на статуя на митично същество: полу-човек и полу-ягуар.

Мястото се намира в района Ла Москита на площ от близо 51.200 квадратни километра (32.000 квадратни мили) девствена тропическа гора в североизточен Хондурас. Обектът е достъпен само по въздух.

Според изданието National Geographic, този изгубен град почти не е изследван до сега.

Първи конкретни данни за съоръжението учените получават през 2012 г. посредством въздушни снимки.

Според досегашния анализ, извършен на място от международна експедиция, става въпрос за останки не просто на изчезнал град, а на цяла изгубена цивилизация.

Археологът Кристофър Фишър от университета в Колорадо, САЩ, участвал експедицията, споделя, че градът е незасегнат от човешка намеса.

Според учените, артефактите в Белия град датират от 1000-1400 г.

Причината за залеза на тази непозната досега цивилизация е неизвестна. Единствените заключения може да се направят на база сравнения с други близки култури като тази на маите.

Германският епиграф Николай Грубе е скептичен и препоръчва да не се избързва с изводите. Той смята, че за дадена култура може да се говори едва тогава, когато се открие мрежа от селища.

Грубе подлага на съмнение и наименованието Белият град, тъй като не е известно дали това е било град. Според него е възможно мястото да е било седалище на древен племенен вожд.

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies