протозвезда W75N(B)-VLA2

Мексикански астрономи наблюдаваха бурната динамика на младо слънце гигант, сравнявайки негови снимки от 1996 и 2014 г.

Наблюденията ще помогнат на учените да разберат по-добре процеса на зараждане на звезди гиганти, пише в доклад за американското списание Science, Карлос Караско-Гонзалес от катедрата по астрономия и астрофизика в Националния автономен университет на Мексико.

Предмет на изследванията е млада звезда, каталогизирана с името W75N-VLA2. Тази така наречена протозвезда има осем пъти по-голяма маса от нашето Слънце и е 300 пъти по-ярка. Тя се намира на около 4,200 светлинни години от Земята. Една светлинна година е разстоянието, изминавано от светлината за една година, и се равнява на близо 10 милиарда километра.

Младата звезда все още е заобиколена с дебел слой прах. Учените наблюдаваха как протозвездата изхвърля газ, известен още като звезден вятър. Облакът на този слънчев вятър се разпространява почти сферично около протозвездата. След това изхвърленият газ се забавя от праха и образува издължени лъчи, образувайки форма, наречена от учените прахов тороид.

"Наблюдаваме драстични промени в реално време", каза Караско-Гонзалес в изявление на американската радиообсерватория NRAO, където бяха проведени наблюденията.

"Този небесен обект ни предоставя вълнуваща възможност през следващите няколко години да наблюдаваме как една много млада звезда преминава през своите ранни фази на развитие."

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies