Буда Бог наука

Някои разглеждат науката и духовността като взаимно изключващи се, но едни от най-великите умове на съвременната наука ги виждат като неразривно свързани.

Алберт Айнщайн

"Най-красивата и дълбока емоция, която можем да преживеем, е усещането за мистичното. То е семето на истинската наука. Този, комуто емоцията е странник, който повече не може да се удиви или изпадне във възторг, е просто мъртъв. Да знаеш, че това, което е недосегаемо за нас, съществува, проявявайки себе си като най-висшата мъдрост и най-ослепителната красота, която нашите скучни способности могат да доловят само в най-примитивните им форми – това знание, това усещане е в центъра на истинската религиозност.

... Космическото религиозно преживяване е най-силната и най-благородната причина за научно изследване."

Робърт Г. Ян, професор по аерокосмически науки и декан на Катедрата по инженерингови и приложни науки в Принстънския университет

"Малцина истински учени от тази или предишни епохи са отричали категорично важността на тези мистически компоненти по отношение на съзидателните им способности. Това, което е много по-проблематично и противоречиво е дали съвременната наука има техническия, епистомологичен и интуитивен капацитет да демонстрира, възприеме и включи подобни неуловими фактори в закостенелия и систематичен метод на своята аналитична парадигма."

Макс Планк, основател на квантовата физика

"Учените осъзнаха, че отправната точка на техните изследвания не се състои само във възприятията на сетивата и че науката не може да съществува без малко метафизика. Съвременната физика ни впечатлява особено с истината за старата доктрина, която учи, че има реалности съществуващи извън сетивните ни възприятия, и че има проблеми и конфликти, при които тези реалности имат стойност, по-голяма от стойността на най-големите богатства от света на опита."

"Вярата в чудеса е много важен елемент в културната история на човешката раса... Има ли солидна причина за тази вяра в чудесата, независимо колко странна и нелогична външна форма може да възприемат?“

"Като човек, който е посветил целия си живот на най-рационалната наука, на изучаване на материята, на база на моите изследвания мога да ви кажа следното за атомите: материята не съществува като такава. Цялата материя произлиза от и съществува само заради силата, която кара атома да вибрира и да скрепи тази най-миниатюрна слънчева система в един атом. Трябва да прогледнем отвъд силата на съществуване на един съзнателен и интелигентен ум. Този ум е матрицата на цялата материя."

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies