Габон ядрен реактор

Република Габон в Африка е богата на уранови находища. През 1972 г. френска фабрика внася уран от Окло, Габон. Специалистите с голямо удивление установяват, че уранът вече бил обработен.

Природният уран съдържа 0,72% от изотопа U-235, който се съдържа в ядреното гориво. Концентрацията на уран в скалите на Oкло била само 0,71%, което не изглежда значително по-малко, но разликата е голяма.

Важно научно откритие

Учени от цял свят пристигат в Габон, за да изследват този феномен. Те установяват, че находището представлява високотехнологичен ядрен реактор, който далеч надхвърля познанията на съвременната наука. Този реактор е бил построен преди 1,8 милиарда години и е работил 500,000 години.

Урановата мина в Окло бива проучена и резултатите са представени по време на международна конференция, посветена на атомната енергия. В района на мината в Окло са открити следи от разпадащи се продукти и радиоактивни отпадъци.

Реактор с дължина няколко километра

В сравнение с този огромен ядрен реактор, съвременните реактори са далеч по-малко впечатляващи. Проучвания показват, че ядреният реактор на тази уранова мина е бил с дължина няколко километра. Въпреки това топлинното му влияние може да бъде сведено до радиус от 40 метра.

Учените стигат до извода, че мината е естествено възникнал ядрен реактор.

Откъде идва чистата вода в Окло?

Глен T. Сийборг, бивш директор на Комисията за атомна енергия на САЩ и носител на Нобелова награда за работата си върху синтеза на тежки химични елементи, обаче подчертава, че за да работи този реактор, в него трябва да е имало изключително чиста вода.

Водата, използвана при ядрени опити, трябва да бъде изключително чиста. Дори само милионна част от нея да бъде замърсена, тя би "отровила" реакцията и би я довела до покой. Проблемът е, че в природата няма вода с такава чистота.

Редица специалисти отбелязват, че в геологически изчислената история на мината уранът никога не е бил достатъчно обогатен, за да се осъществи естествена реакция. В историята на Земята, концентрацията на всички естествени радиоактивни вещества постепенно спада.

Недостатъчна концентрация за естествена ядрена реакция

Преди два милиарда години концентрацията на урановия изотоп U-235 в скалите в Окло е била много по-голяма, отколкото днес (0,7171%); учените предполагат, че е била 3%, т.е. твърде малка за протичане на ядрена реакция. Въпреки това реакция е протичала. От това може да се заключи, че концентрацията на уран първоначално е била много по-голяма, отколкото може да се получи в естествени находища. Следователно реакцията трябва да е била предизвикана по изкуствен път.

Това води обаче до един единствен извод, а именно, че уранът в мината е част от праисторически реактор на праисторическа цивилизация. Това означава, че преди два милиарда години в Окло трябва да е имало напреднала цивилизация, която технически е превъзхождала нашата цивилизация, колкото и невъобразимо да изглежда това.

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies