Алберт Айнщайн и Нилс Бор

Периодичната таблица на елементите на Менделеев

Дмитрий Менделеев знаел, че между 65-те тогава известни елементи има закономерност, свързана с атомното им тегло. Той търсел начин да ги подреди, но опитите му все не давали резултат.

Менделеев разказва: „Една нощ в съня си видях таблица, където всички елементи бяха по местата си. Събудих се и веднага записах таблицата на лист хартия."

Така е създадена периодичната таблица на Менделеев. Местата на елементите в съня му били толкова точни, че в последствие било открито, че измереното преди това атомно тегло на някои от елементите било неправилно. Те били на места, в съответствие с действителното им атомното тегло, което тогава още не било известно.

Модела на атома на Нилс Бор

"Нилс Бор разказва, че открил модела на атома в съня си. Той сънувал, че седи върху слънцето, а всички планети се въртят около него на тънки струни“, според Едвин Портокарер от Масачузетския технически институт.

Шевната машина Елиъс Хоу

Елиъс Хоу е смятан за изобретател на шевната машина. Всъщност той усъвършенствал съществуващ ранен прототип и за първи път патентовал шевна машина с машинен бод. Това е важен етап в създаването на съвременните шевни машини.

Той бил изправен пред непреодолим проблем - къде да постави ухото на иглата. В книгата “История и родословие на семейство Бемис“ е записано:

„Той почти бе стигнал до бедност, преди да открие къде трябва да постави ухото на иглата в шевната машина. Отначало смятал да направи шевната игла както обикновената - с ухото на противоположна страна на острието. Едва ли щеше да успее, ако не беше сънувал, че изобретява шевна машина за краля на странна държава.

В съня си, както и в реалния живот, не можел да намери къде да постави ухото на иглата. Кралят му дал 24 часа да завърши машината или щял да го екзекутира. Хоу работил неуморно, но така и не успял да стигне до решение. Накрая се предал и трябвало да бъде екзекутиран.

Докато бил воден до мястото за екзекуция, той забелязал, че войниците носели копия със заострен връх. Изведнъж му хрумнало решението на проблема. Помолил краля да му даде още малко време, и тогава се събудил. Било 4 часа сутринта. Той скочил от леглото, отишъл в работилницата, и до 9 часа сутринта създал игла с ухо при острието. След това работата му по шевната машина потръгнала.“

Откритието на скоростта на светлината от Алберт Айнщайн

Джоу У. Прайс разказва за Айнщайн в интервю с Джон Лиенхард, професор по машинно инженерство и история в университета в Хюстън, САЩ:

„Айнщайн казваше, че всичките си изобретения дължи на един сън от юношеството… Той сънувал, че се вози на шейна надолу по стръмен снежен хълм, като се движи със скорост, близка до скоростта на светлината. Всички цветове започнали да се сливат в един. Голяма част от изобретенията му били вдъхновени от видяното в този сън.“

Молекулярната структура на бензола на Фридрих Август Кекуле

Фридрих Кекуле разработва структурната теория в химията (свързване на атомите в молекулата), която е изиграла значима роля в органичната химия. За това му помогнал сън, който сънувал докато пътувал в автобус.

Историята е разказана в книгата „Интуиция и случайни открития в науката“ от Ройстън М. Робъртс: „Връщах се с последния автобус, който, както винаги, пътуваше по безлюдните улици... Заспах, и пред очите ми се появиха атоми. Тези малки частици през цялото време се движеха. Но аз забелязах, че много често два малки атома се събираха в двойка; един голям се събираше с два малки; към големия атом се присъединяваха три или дори четири малки атома, продължавайки да се въртят като в танц. Видях, как големите атоми формираха верига и към нея се присъединяваха малки атоми, но само в края на веригата. В този момент ме събуди кондуктор с вик: „Улица Клепхем.“ На следващата нощ скицирах видяното в съня си.“
 

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies