Бамбукови свитъци

Рецепти за лечение на различни болести откриха археолози записани върху 920 бамбукови свитъка в югозападния град Чънду в Китай. Възрастта на находката се определя на 2000 години.

Бамбуковите свитъци, които са били широко използвани като материал за писане, са открити заедно с други реликви от династията на Западен Хан (206 г. пр.н.е. – до 24 г. от н.е.).

Археолозите предполагат, че записите са направени от наследници на известния лекар Биен Чуе - един от основателите на традиционната китайска медицина. Други изследователи смятат, че текстовете са написани от самия него.

Експерти твърдят, че по-голямата част от текстовете е посветена на диагностика на заболявания свързани с пулса на пациента. Има и текстове по хирургия, гинекология, дерматология, офталмология и травматология.

В допълнение, в един от текстовете са описани методи за лечение на коне, които експертите днес смятат за едни от най-важните произведения на ветеринарната медицина в древен Китай.

Бамбуковите свитъци са открити заедно с много други скъпоценни реликви в четири гробници от периода на Западната династия Хан. Сред находките са четири модела на машини, девет медицински книги, 50 дървени таблички с текстове, 240 керамични глазирани изделия, бижута и надгробни фигури.

Някои от деветте медицински книги се отдавна изгубени медицински трактати, написани от Биен Чуе. Открита е и 14 сантиметрова човешка фигура, на която са обозначени акупунктурни точки.

Според китайската легенда, записана в "Летописи на великия историк", Биен Чуе е притежавал свръхестествени сили. Легендата твърди, че той можел да вижда през човешкото тяло и бил отличен диагностик. Смята се, че Биен Чуе е първият, който измерва пулса, използва анестезия и прави трансплантация на органи.

Една легенда разказва, че един ден Биен Чуе видял много хора по улиците в траур. Попитал какво се е случило и хората му казали, че наследникът на владетеля е починал. Биен Чуе се запътил към двореца за да научи повече за обстоятелствата около смъртта на принца. След като го прегледал, той стигнал до заключението, че наследникът всъщност не е мъртъв, а е в кома. Използвайки метода си на акупунктура, той успял да излекува принца. След като дошъл в съзнание, принца се възстановил за няколко дни.

Независимо дали е истинска тази легенда или не, новите открития показват, че Биен Чуе определено е бил невероятен лекар. Способностите му са били векове напред от времето, в което живеел. Откриването на древните му трактати и рецепти е невероятно рядка и значима находка.


 

Този уебсайт използва cookies