Китай картина

Шест часа чакат посетителите на Забранения град в Пекин за да видят едно от най-известните произведения на китайското изкуство – изключителен петметров свитък от 12-ти век. Свитъка изобразява столицата на династията Сун по време на фестивала Цинмин.

Съществуват няколко копия на картината „По поречието на реката по време на фестивала Цинмин“ и заради крехката материя от която е изработен, оригиналът рядко се излага на показ.

Картината е определяна като китайската Мона Лиза.

Автор на свитъка е придворният художник Джан Дзъдуан (1085-1145 г. н.е.). Свитъкът е широк 24,8 см. и е дълъг 5,29 м. В древни времена свитъка е бил разглеждан като докато е държан в ръка, е развиван от ляво на дясно. Днес обаче може да се види само зад стъклената витрина на музея.

На свитъка е изобразена столица на династията Сун – древния град Биендзин (днешен Кайфън) и околностите му по време на фестивала Цинмин, на който хората отдават почит към своите предци.

Има различни тълкования за името на творбата. Въпреки че най-често приетия превод е „По поречието на реката по време на фестивала Цинмин“, йероглифа за „Цинмин“ може да се преведе и като „мир и хармония“. Така професор Валери Хансен от Йейлския университет предлага алтернативен превод на заглавието на свитъка – „Цари мир над реката.“

Художникът е изобразил веселата страна на фестивала – хора, животни, река, лодки, къщи в центъра на града, градски покрайнини и селските райони по време на празнично оживление.

Той е разделен на три части: в дясно са селските райони, в центъра е индустриалната и търговска зона, а вляво от нея е реката и моста. В далечината може да се види оживения град и неговите порти.

В селската част са изобразени малък мост над течението на реката, ниви, села, селяни, овчари със стада и крави. Близо до града пътя се разширява и се появяват големи къщи и много хора.

Когато картината навлиза в града, пред зрителя се разкрива панорама към голяма река с лодки, много хора и сгради. Виждат се малки магазини с много стока – храна, вино, глинени съдове, музикални инструменти, изделия от злато и сребро и фенери. Продават се лъкове и стрели, бижута, картини, лекарства и цветни материи. Реката е изпъстрена с лодки.

След това художникът ни показва главната улица на града и портите.

В центъра на свитъка е „Моста на дъгата“ над реката. Хората изглеждат много разтревожени – жестикулират енергични, обезпокоени от приближаващ кораб с вдигната мачта, който заплашва да се сблъска с моста. Човек от моста подава въже на хората в кораба.

По нататък може да се види градският площад близо до портите, още магазини, данъчната служба, и хора, които товарят лодки. Най-вляво може да се наблюдава оживена сцена с множество хора ходещи по улицата или седящи по домовете си. Някои се придвижват яздейки, други пасат добитък. Носачи са нарамили големи кошници на дълги прътове. Хора се возят на колесници и талиги, докато селяните водят волове. Изобразени са красиви сгради, с дървета около тях. Сградите на картината варират от прости колиби до богати домове. Изобразени са църкви, хотели и обществени сгради.

Администрацията на двореца-музей "Забранения град" има намерение да покаже оригинала отново чак през 2020 година.

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies