Саламанка катедрала

Върху северния вход на фасадата, посетителите на 300 годишната катедрала в град Саламанка, Испания, могат да се удивляват на гравирана фигура, която забележително наподобява… на космонавт. Строежа на катедралата започва през далечната 1513 г. и завършва през 1733 г.

При първия сблъсък с образа на човек обикновено му е трудно да повярва. Веднага изникват многобройните теориите за древни извънземни, пътуване във времето, ясновидство и други подобни. В този случай обаче, въпреки че светът все още крие много загадки, обяснението на космонавта от катедралата в Саламанка е доста тривиално.

В град Саламанка има две катедрали. “Старата катедрала” е още наричана “Катедрала Виеха”. Тя е конструирана приблизително в средата на 12 век, което я нарежда сред най-старите катедрали в Европа.

Другата катедрала е известна като “Катедрала Нуева” или “Новата катедрала”, която вече също не е нова по днешните стандарти. Фигурата на космонавтът се намира отстрани на входът на Новата катедрала. Той е седнал на стъбло на дърво, обут е с ботуши, шлем и нещо, което изглежда като дихателен апарат на гърдите му с излизащи от него тръби към задната част на скафандърът. С дясната си ръка е хванал растение, което се увива около кръста му. Лявата му ръка държи за упора едно от листата на растението. Лицето му изглежда озадачено.

Как е възможно това при условия, че космонавти не са съществували, когато катедралата е била конструирана.

Всъщност обяснението може би е доста обикновено – космонавта е добавен допълнението от каменоделецът Мигел Ромеро под ръководството на Херонимо Гарсиа де Куйнонес при рестврацията на катедралата през 1992 г. Съществува традиция, според която при реставрирането на подобни сгради, майсторите често включват елементи от модерните времена – в този случай реставраторите избрали фигура на космонавт.

Тези които вярват в алтернативни теории обаче, смятат че космонавтът наистина е изсечен много по-рано. При реставрирането само били поправени повредите по фигурата. Тъй като обаче липсват свидетели или снимки на фасадата от преди ремонта е трудно да се отсъди дали тези теории имат основание.

В Саламанка съществуват и други мистериозни каменни изображения. Едно от тях е част от фасадата на университетът на Саламанка. Фасадата е с много детайлни и сложни каменни резби, изобразяващи многобройни композиции от фигури. Между фреските може да се види череп, върху който стои жаба. Това е доста стара изработка, тъй като фасадата е завършена през 1529 г. Вярва се че черепът е на принц Хуан, който умира на 20 годишна възраст през 1497 г. Също така се смята, че жабата изобразява лекарят, който го е лекувал. Тази информация може да се намери в културно-историческите наръчници за туристи.

Още една странна „загадка“ може да бъде открита на фасадата на Новата катедрала – изображение на дракон в близост до това на космонавта. Драконите присъстват често като елемент от архитектурата на сгради в миналото. Този обаче държи нещо, което поразително прилича на фунийка със три топки сладолед в нея. Похапващия сладолед дракон е още един нова придобивка от реставрацията през 1992 г.

Саламанка е древен град, намиращ се северозападно от Мадрид. През трети век преди Христа е завладян от картагенците. По-късно попада под владение на римляните, а след това и на маврите. Според ЮНЕСКО, градската архитектура включва елементи от римския, готическия, мавританския стил, както Ренесансa и бароковия период. Градът е признат от ЮНЕСКО за част от световното културно-историческо наследство през 1988 г.

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies