Жълтия император Китай

Древна китайска легенда разказва за Жълтия император (2698-2598 г. пр. н. е.), който станал родоначалник на китайската цивилизация. Легендата казва, че той преобразил живота на древните китайци, като преминали от ловуване към строителство на къщи, животновъдство и отглеждане на селскостопански култури.

Смята се, че по време на царуването на Жълтия император са създадени много полезни предмети като лодки, каруци, компаса, както и поставяне на началото на грънчарството, писмеността, календара и много други.

Съществуват много легенди и за това, как Жълтият император се е занимавал с подобряване на характера и тялото, известни в Изтока като самоусъвършенстване или постигане на Дао.

Дао или Тао в Таоизма и Конфуцианството и въобще в китайската философия е концепция, която се превежда буквално като "път", "пътека", "маршрут", а понякога по-свободно като "доктрина" и "принцип". Използва се философски, за да означи фундаменталната или истинска природа на света. Това е активна и холистична концепция, която не е статична или атомична (за разлика от западната онтология и философия).

Историкът Съма Чиен в своите „Исторически записки“ е писал, че Жълтият император е получил скъпоценен котел и божествено напътствие, и се е самоусъвършенствал до достигане на Пълно Просветление.

Според легендата, след успешно достигане на просветление, той управлява страната. В същото време практикува алхимия и медитация. През 2598 г преди н. е. Жълтият император поставил голям триножник (ритуални съдове за жертвоприношение) на мост в планината. Точно когато триножникът бил поставен, Небесата се открили и от тях се спуснал жълт дракон и приветствал императора.

Тогава Жълтият император, заедно със седемдесет служители, седнал на жълтия дракон и те се издигнали в Небето посред бял ден.

Десет хиляди души станали свидетели на тази вълнуваща сцена. Тези служители, които не били готови да придружат императора, благоговейно погребали дрехите му до планинския мост. На това място е паметникът на Жълтия император в сегашния окръг Хуанлин в провинция Шаанси.

Легендата се предава от поколение на поколение и китайският народ вярва, че в края на успешното си самоусъвършенстване човек може да се издигне на Небето. Така хората вярват, че предците им също са се върнали на Небето и от там се грижат за тях. Ето защо китайците се покланят на предците си по време на специални ритуали и тържества, а в някои случаи строят родови светилища за общо поклонение. Уважителното поклонение, уважението към предците е станало една от главните характеристики на китайската култура днес.

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies