Китай йероглиф

Древна китайска легенда разказва, че Цан Дзие е създателят на китайските йероглифи. Той бил придворен историк по времето на император Фу Кси (Господарят на Изтока) и Хуан Ди (Жълтият император)- преди около 5000 години.

Той е описван като необикновена, легендарна фигура, изтъкнат с великото му постижение. Говори се, че е имал четири очи и четири зеници. Бил роден със знанието да пише. След като изучил законите на света, той създал своята чудновата система за писане - създал китайските йероглифи.

Легендата разказва, че е намерил голяма костенурка в гората. Разгледал шарките и фигурите на черупката ѝ, и решил, че те може да крият някакъв смисъл. Тогава осъзнал, че ако във фигурите има някакъв смисъл, то хората ще могат по този начин да записват събитията и да комуникират помежду си.

Цан Дзие непрекъснато размишлявал за свойствата на света и природата, задълбочено изучавал всичко наоколо: разположението на звездите и съзвездията в небето, позицията на реките, планините и равнините, поведението на птиците, животните, насекомите и рибите, формите на растенията и предметите от бита.

Въз основа на собствените си наблюдения той създал различни герои като символи и същевременно дал определение за всеки от тях. Те станали основата на китайската писменост.

Йероглифите, създадени от Цан Дзие, носят определен смисъл. Това е различно от чуждите букви - английски, руски или латински - които представят само звуци без никакъв смисъл. Китайският йероглиф е единствено обозначаване на думата.

Всеки негов щрих носи определен смисъл и предава начина на живот на китайските предци. Когато се изучава китайския език, може да се разбере духа на китайската култура.

Китайският йероглиф не е само символ на езика и цивилизацията. Той е носител на историята и културата. С помощта на йероглифите се е появила възможност да се записва историята и да се предава от поколение на поколение.

 

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies