праисторическа цивилизация

Повечето археолози и историци смятат, че човешката цивилизация се е появила едва преди десет до дванадесет хиляди години. Въпреки това, много учени посочват много предмети и различни други доказателства за съществуването на развита цивилизация много преди посочения период, дори отпреди милиони години.

Измежду учените, които поддържат тези теории, е д-р Александър Колтипин, геолог и директор на Изследователския център за естествени науки при Международния независим университет за екология и политология в Москва.

Д-р Колтипин е анализирал няколко древни подземни структури из Средиземноморието и е идентифицирал прилики, които го карат да вярва, че в далечното минало структурите са били свързани. В допълнение, ерозията на древните структури, съставът, геоложките особености и историческите промени в региона го карат да вярва, че те са построени от напреднала цивилизация преди стотици хиляди или дори милиони години.

Археолозите, работещи в региона, обикновено определят възрастта на находките, базирайки се на селищата открити над тях или намиращи се в околността. Според проучванията на Д-р Колтипин обаче, селищата в региона са построени върху съществуващи праисторически структури.

„Когато изследвахме тези структури … никой от нас и за момент не се съмняваше, че те са доста по-стари от археологическите останки на ханаанци, филистимци, староевреи, римляни, византийци и от всички други селища, съществуващи около тях“, споделя той в своя уебсайт.

Един ден той се покачил на хълм, висок около 400 метра, близо до разкопките на Хурват Бургин в природния резерват Адулам, централен Израел. Поглеждайки към разкопките, по които работел, той усетил чувството, че гледа нещо познато – останките били много подобни на тези в град Кавусин (Турция).

„Още веднъж бях убеден, че тези правоъгълни вдлъбнатини, подземни структури, направени от човешка ръка и разхвърляни отломки от мегалит, някога са били подземен мегалитен комплекс, който е бил разкрит от ерозията на дълбочина до няколкостотин метра.“

Ерозия и основа

Не всички части на предполагаемия комплекс са все още под земята. Някои са излезли доста над повърхността поради геоложките промени през историята – например, древните каменни градове на Кападокия (Турция).

Съдейки по някои останки по брега, други части на комплекса могат да бъдат открити под Средиземно море.

Според Д-р Колтипин в централен и северен Израел и централна Турция, останките са били разкрити след стотици метри и са ерозирали.

„Според моите изчисления, ерозия на такава дълбочина … едва ли може да се случи за по-малко от половин до един милион години“, пише той.

Ученият смята, че част от комплекса може да е била извадена на повърхността в резултат на орогенезис – процесът на огъване на земните плочи, при който се образуват планините.

Въпреки че археолозите обикновено смятат, че останките в Анталия (Турция) датират от средновековието, Д-р Колтипин изчислява, че съдейки по съдържанието на използваните строителни материали, те също са от преди половин до един милион години.

Това, което той описва като розов цимент, съдържа керамични фрагменти и базалт от вулканичен произход. Последният активен вулкан в региона вероятно е съществувал преди половин до един милион години.

Под водата

Колтипин смята, че като резултат на движението на земните плочи в историята, части от подземния комплекс са потопени под морското равнище.

“Практически във всички изследвани подземни конструкции в Израел и в мнозинството от подземните конструкции в Турция са открити наслагвания от седименти от вкаменености (lithified) и варовита глина върху подовата настилка”, пише той. Съществуването на наслагванията предполага, че комплексът е бил под водата дълго време.

Подобни мегалити и подземни входове

Подобните мегалитни останки, открити при различните разкопки, е една от причините, Д-р Колтипин да заключи, че е съществувала връзка между различните части на един цялостен гигантски праисторически комплекс.

Мегалитни блокове, тежащи десетки тона, изглежда са били закрепвани директно към подземната конструкция, казва той. „Тези обстоятелства ми дават основание да смятам, че подземните структури и географски свързаните останки от гигантски стени и сгради са съставлявали цялостен подземен мегалитен комплекс.“

Според Д-р Колтипин изглежда, че мегалитните конструкции надминават технологичните възможности на цивилизациите, за които обикновено се смята, че са ги създали. Например остава мистерия, как 800-тоновите мегалити в Баалбек (Либия) са били транспортирани от каменните кариери до сегашното им местонахождение.

В някои части на комплекса камъните пасват перфектно, без да е използван цимент. Таванните колони, арките, портите и други елементи изглежда са отвъд способностите на хора, разполагащи само с длето. Д-р Колтипин отбелязва, че откритите отпечатъци от длето, заради които се смята, че находките са създадени доста по-скоро, не могат да бъдат открити навсякъде и изглежда са направени доста по-късно след строежа.

Той посочва, че постройките направени от римляните и други цивилизации са сравнително примитивни.

Д-р Колтипин изказва своята хипотеза в контекста на предходни открития, които засилват вярата му в съществуването на развита древна цивилизация в далечното минало.

Например, той изучавал дълбоките следи, които кръстосват долината Фригиан (Турция) и заключава, че те представляват следи от „неизвестно древно превозно средство“, вкаменени преди милиони години.

Традиционните легенди, които често са игнорирани просто като мит, също разказват за праисторическа цивилизация в региона.

Още по темата:

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies