Ню Йорк упражнения медитация

Какво е медитация? Има няколко различни теории, но най-популярната от тях е тази, която говори за латинския произход на думата, а именно meditatio (размишления).

Основателят на йезуитския орден Игнасио Лойола въвежда в практиката на монашеството умствени упражнения за развиване на интелекта - meditatio.

Йезуитите са пътували из цял свят, за да разпространяват християнството, и то често в обществото на търговци. Именно заради своите умствени способности те са смятани за отлични преводачи, например.

В Азия (навярно в Китай) те видели будистки монаси, които седели в съзерцание. Нарекли ги медитиращи.

Названието останало. Всички източни практики, които се проявяват в това, човек да седи неподвижно в определено положение, се наричат медитация.

А какво казват за медитацията на Изток?

Видовете школи по медитация са религиозни и не религиозни.

Религиозните школи, които използват медитация, са в манастира Шаолин и в много тибетски манастири.

Няма да разглеждаме религиозните направления, тъй като те са твърде обширни.

Съвременият човек, който иска да се научи на медитация, не е задължително да ходи в будистки манастири. По-лесно е да намери не-религиозна школа за духовно развитие.

Към не-религиозните школи се отнасят всички видове йога и цигун (чигун, чигонг). По какво се различават те? Йогата се е появила преди хилядолетия. Тогава условията на живот са били други. Йогите са напускали света и са живеели в гъсти гористи местности и планини. Там са практикували цял живот. Съвременните хора обаче, трябва да се занимават по няколко часа на ден, ако искат да постигнат нещо чрез йога. Тези, които не могат да го направят, вероятно избират да се занимават с цигун (чигун, чигонг).

Историята на цигун (чигун, чигонг)

Какво е това цигун (чигун, чигонг) и защо е по-лесно той да се практикува от йога, и от къде произлиза термина „цигун", са някои от въпросите, които ще разгледаме?

Цигун се е появил по време на поредната културна революция в Китай, когато е имало гонения на всичко, което не съответства на комунистическата идеология, в това число и школите за духовно самоусъвършенстване. Тогава Учителите на тези школи решили да сменят имената, които ги свързват с древна мистика с нещо неутрално, което да не дразни слуха на войнствените атеисти.

От древните езотерични текстове те взели два йероглифа „ци“ и „гун“ и съставили дума, която няма никакво значение. Но именно благодарение на това ново наименование, те могли официално да регистрират школите си като цигун. Служителите от Министерството на спорта в Китай смятали, че това е някакъв вид оздравителна гимнастика.

Впоследствие възникнал друг проблем: учителите, преподаващи медитативни практики не рискували да преподават друго, освен оздравителна гимнастика.

Оздравяването на организма в източните учения за духовно развитие е само първият етап, защото за духовно развитие на човек му трябва здраво тяло. Но учениците в школите на цигун така и не научавали истински духовни практики.

По-голямата част от тях като истински материалисти не вярвали, че може да има нещо повече от гимнастиката. Те смятали медитацията просто за средство за оздравяване - нещо като за дихателни упражнения.

Впоследствие се появили много нови учители на цигун, които преподавали само лечебни и оздравителни практики, които нямали връзка с истинските познания от древни школи. Но за щастие, както практиките, така и техните учители е лесно да бъдат разпознати, защото, те разглеждали обучението по медитация просто като бизнес и единствено се интересували от високите такси на услугите си.

Разбирането за медитацията на Изток и на Запад е различно. Жителите на Изтока и на Запада се отнасят към медитацията по различен начин. Например в САЩ разглеждат медитацията като упражнение за мозъка. Те смятат, че интелектът на човек може да бъде трениран чрез изпълняване на специални упражнения, с които той да се обучи да работи с емоциите, да подобри вниманието и концентрацията си.

От друга страна, традиционната култура на Изтока обръща голямо внимание на взаимодействието на душата и тялото. На Изток ценят подобряването на характера, обръщат внимание на морала и нравствеността.

Когато съзнанието на човека стане чисто, без ненужни отвличащи мисли, тогава неговите ум и тяло ще са в оптимално състояние. В това се състои целта на източната медитация.

Медитацията във Фалун Дафа

Древните школи за духовно усъвършенстване се делят на открити и тайни. Тайните школи са тези, в които учителят обучава само един ученик за едно поколение.

По въпроса за откритите школи се смята, че има само една школа, която първоначално също е била тайна. Тази школа е известна с името Фалун Дафа на Запад или Фалун Гонг на Изток. Учителят ѝ Ли Хонгджъ я прави публична за първи път през 1990 година. Но тъй като Фалун Дафа все пак е древна школа, в нея има строги изисквания към учениците. И ако от ученика се изисква да се занимава по много часове на ден с практиката, това било неприемливо за съвременият начин на живот на хората.

Тогава Учителят Ли адаптира практиката и прилежащия към нея комплекс от пет медитативни упражнения към реалността на съвременния начин на живот под името Фалун Дафа. Това се случва по време, когато гоненията на духовните учения в Китай са отслабнали, а от друга страна всички разрешени цигун школи се занимават единствено с гимнастика. В обществото се е наблюдавал духовен вакуум.

Поради тази причина, само в рамките на няколко години Фалун Дафа придобива огромен успех в Китай. По данни на китайското правителство по това време Фалун Дафа се практикува от близо 100 милиона души в периода от 1992 г. до 1999 г.

В практиката Фалун Дафа се изпълняват пет медитативни упражнения, но тяхното значение е второстепенно. По-важното е промяната на съзнанието на човек към по-добро. А когато това се случи, това води и до промяна във физическото състояние на индивида.

Упражненията позволяват тялото да се пречисти и да се преобразува до това ниво, до което човек може да се издигне в духовната и нравствена сфера. Основните принципи на Фалун Дафа са Истинност, Доброта и Търпение.

За какво е нужна медитацията? Медитацията е преди всичко инструмент за постигане на поставената цел. Някои хора я използват за релаксация и лечение, а други – за духовно самоусъвършенстване, но все пак, остава самият човек да реши: за какво точно иска да използва медитацията.

 

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies