история легенда природа Китай

Легенда разказва как в началото на династия Дзин един човек на име Пън Чиу се изкачил на връх Юну, за да сече дърва. Изведнъж усетил необичаен аромат и го последвал чак до северната страна на планината.

Там той открил огромен дворец – просторен, уютен и светъл.

Пън се промъкнал през вратата и видял пет дървета на живота. Продължил напред и се натъкнал на голяма зала, в която четири елфи играели китайски шах. Такава красива зала не бил виждал дотогава.

Изненадани от присъствието на Пън, елфите се изправили и един от тях попитал: "Как се озова тук, Пън?"

Пън отвърнал: "Следвах аромата и открих това място." След това четирите елфи продължили своята игра.

Пън огладнял. Застанал под едно дърво и започнал да отпива капките течност, стичащи се по листата на дървото. Един елф, който седял на гърба на жерав, полетял надолу към него и се обърнал гневно към другите: "Какво прави този смъртен тук?"

Пън Чиу се изплашил и напуснал двореца. Когато погледнал назад, забелязал, че дворецът и елфите са изчезнали.

Когато се прибрал вкъщи, открил, че са изминали десетилетия, въпреки че бил прекарал само часове в двореца. Къщата му и тези в съседство вече били порутени.

Китайски митове и легенди описват богове и божествени същества, живеещи в други измерения. Тези измерения съществуват паралелно с измерението, в което живеят хората. Хората могат да влязат в тези други измерения, само когато Небесната врата, водеща към тях, се отвори. Легендите също разказват, че в тези други измерения е много красиво и че там времето тече различно, и в повечето случаи тече по-бавно от времето в земния свят.

 


 

Този уебсайт използва cookies