медитация хармония

Не е необходимо да сте естествено концентрирани, за да се облагодетелствате емоционално от медитацията.

Когато учени записали мозъчната дейност на хора, наблюдаващи тревожни картини, веднага след изпълнение на медитация за първи път, участниците, които поначало не били концентрирани, успели да успокоят отрицателните си емоции толкова добре, колкото участници, които били естествено внимателни.

"Нашите открития не само демонстрират, че медитацията подобрява емоционалното здраве, но че хората са способни да се облагодетелстват, независимо дали са ‚естествено‘ концентрирани или не", казва Янли Лин, дипломант в Мичиганския държавен университет и главен учен в изследване, публикувано в журнала "Граници на човешката неврология". "Изисква само малко практика."

Методът Майндфулнес, който може да се опише като моментна съзнателност за нечии мисли, чувства и усещания, си спечели световна популярност като начин за подобряване на здравето и благосъстоянието. Но какво става, ако някой не е естествено "майндфул" (съзнателен, концентриран)? Може ли да стане такъв, като просто се опитва да направи майндфулнес свое "състояние на съзнанието"? Или може да го постигне посредством фокусирано, насочено усилие като медитация?

За да открият отговора на този въпрос, изследователи оценяват за майндфулнес 68 участници, използвайки научно утвърдени способи. Участниците, разделени на случаен принцип, са помолени да участват в 18-минутна медитация с гласово напътствие, или да слушат презентация как да научат нов език. След това им показват неприятни картини (като например окървавен труп), като през това време записват мозъчната им дейност.

Участниците, които участвали в медитацията – те притежавали различна степен на естествен майндфулнес – показали мозъчна активност с нива на "емоционална регулация" като при хора с висок естествен майндфулнес. С други думи, водените им от емоция мозъци се съвзели бързо, след наблюдаване на тревожните картини, и по този начин те успели да контролират негативните си емоции.

Освен това, някои от участниците били инструктирани да гледат тъжните снимки "внимателно" (да бъдат със съзнателно състояние на ума), докато други не получили такава инструкция. Любопитно, хората, които наблюдавали "внимателно", не показали по-добра способност за контрол на негативните емоции.

Това предполага, че за не-медитиращи хора, емоционалните ползи като майндфулнес, могат да бъдат по-добре постигнати посредством медитация, отколкото да бъдат "насилени" като състояние на ума, смята Джейсън Мозер, помощник професор по клинична психология и съавтор на изследването.

"Ако сте естествено съзнателен човек, и ако сте наясно с нещата около себе си, значи сте добре. Лесно контролирате емоциите си", казва Мозер.

"Ако не сте естествено съзнателен, тогава медитацията може да ви направи като човек, който е доста съзнателен. Но при хора, които не са естествено съзнателни и никога не са медитирали, насилването да бъдат съзнателни 'в момента' не работи. По-добре медитирайте 20 минути."

 

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies