соево сирене тофу

Лиу Aн живял по време на западната китайска династия Хан. Той бил внук на първия император от династията и цар на Хуейнан, днешната провинция Анхуей.

Лиу практикувал даоизъм – философия, която проповядва хармония и се базира на трите основни ценности: състрадание, умереност и скромност. Символът на практиката е ин-ян, който представлява съюз между безпорядъка и реда, отрицателното и положителното, земята и небето.

Един ден Лиу Aн, за да съхрани своя дан (еликсир на безсмъртието), приготвил соево мляко с изворна вода. Съвсем случайно в соевото мляко добавил морска сол, богата на магнезий, и то се пресякло. Получила се гъста смес, подобна на извара. Това станало преди повече от 2100 години. Така Лиу Aн, по случайност, станал откривател на азиатското сирене тофу.

Мнозина сметнали соевата извара за вкусна и полезна. Така тя постепенно се превърнала в популярна храна.

В миналото тофу запълвало недостига на белтъчини за бедните хора, извършващи тежък физически труд, тъй като те нямали достъп до жизнено необходимите животински протеини, които били запазена привилегия на богатите. Тофу било и диетична храна, използвана при религиозните пости на дзен-монасите.

Тофу (на китайски да-фу, на японски то-фу, на корейски ту-бу) е соево сирене.

Произвежда се от соево мляко, добито при смилането и разтварянето във вода на сушени, по-рядко зелени соеви зърна. Получената бяла течност съдържа голямо количество протеини, които при добавянето на различни соли - калциев сулфат, магнезиев хлорид, калциев хлорид, коагулират и формират плътна белезникава маса, която се отцежда от водата и се пресова в калъпи, подобно на животинските сирена. То може да се съхрани за по-дълго време в хладилник или фризер.

Соевото сирене съдържа голям процент вода и минимално количество въглехидрати и мазнини. Тофуто се смята за пълноценен източник на протеини, т.е. в него присъстват всички необходими за човешкия организъм аминокиселини, които човешкото тяло не произвежда. Богато е на магнезий, калий, калций, натрий, фосфор, фолиева киселина, витамини от "В"-групата и цинк. Съдържа и лицитин, действащ укрепващо на нервната система.

Тофуто има широко приложение в азиатската и вегетарианската кухня. Богато е на белтъчини, ниско калорично е, с малко съдържание на мазнини, и не съдържа холестерол. Има много разновидности на тофуто, но най-разпространени са меко и твърдо. Тофуто е като хамелеон, има невероятната способност да попие аромата и вкуса на заобикалящите го съставки. То поема цветове и форми и се вписва като гарнитура към всяко ястие. Тофу приема различни роли - то е в кренвиршите за хот-дог, в кюфтето, в бургерите или в шоколадовия пудинг.Това го прави високо хранителна и всестранна част от здравословната ни диета.

Тофуто е високо хранителна, богата на протеини храна. Цветът му е кремаво жълт и обикновено се продава пакетирано във вид на правоъгълни калъпи. В кухните на много азиатски държави е основна съставка. Служи за приготвяне на различни ястия – от салати до десерти. Универсален продукт е. Може да се вари, запича и пържи, да се приготвя на пара.

Азиатското сирене е пълноценен растителен белтък, който много лесно се усвоява от човешкия организъм и е много подходящ за хора със сърдечни и стомашни заболявания и с алергии към месо и яйца.

Тофу е дилема на модерното хранене, пише немското издание "Тагесцайтунг" и задава въпроса: могат ли соевите продукти да решат проблемите с масовото животновъдство и с убийството на животни за месо.

Американската лекарска асоциация препоръчва на пациенти със сърдечни проблеми отказ от консумация на месо и употреба на тофу, тъй като съдържа омега-3 мастни киселини и се грижи за укрепване на сърдечносъдовата дейност.

Тофуто е много полезна здравословна храна, помага на жените в менопауза – съдържа фитоестрогени и калций, богато е на минерали, има антиоксидантно действие и е добър източник на желязо. При прекомерна употреба обаче, може да доведе до натоварване на бъбреците и до алергични проблеми, разстройство на храносмилането и намалено усвояване на аминокиселините, образуване на тромби, потискане на растежа и функцията на щитовидната жлеза.

 


 

Този уебсайт използва cookies