нефрит гробница костюм Китай

Размишленията за живота след смъртта са вдъхновили хиляди чудновати идеи за погребални ритуали по цял свят. Пример за това са удивително красивите, изработени с парчета нефрит церемониални костюми от династията Хан в Китай.

Хладните и гладки нефритени камъни формират невероятно красива мозайка, символизираща богатството на династията Хан. С тях покривали останките на членовете на семействата на китайските управници. Погребалните костюми от полирани парченца нефрит са сред най-забележителните елементи на древните китайски погребални традиции.

Символи на китайското богатство

На китайски костюмите се наричат "юи", което в превод означава "нефритен костюм". В продължение на много векове се е смятало, че използването на нефрит при погребения е просто легенда. Хората не можели да си представят, че управниците са били богати дотам, че да покрият целите си тела със скъпоценния камък. Но през 1968 г. учени откриват гробница описана в стари текстове. Находката предизвиква истинска сензация в Китай и по цял свят, и потвърждава, че легендарните погребения от династията Хан са всъщност истина.

Династията Хан (206 г. пр.н.е. - 220 г.) била много развита и е известна като една от най-емблематичните китайки династии. До ден днешен народът Хан е основната етническа група в Китай. В династията Хан има два основни периода: Западен Хан (206 г. пр.н.е. - 9 г.) и Източен Хан (25-220 г.) Периодът на Трите царства продължава от 220 г. до 280 г.

Нефритени гробници

Гробниците на управници от династията Хан променят представите за китайските погребални церемонии. В гробница от периода Пролети и Есени (771-476 г. пр.н.е.) са погребани управниците Дзюн в Цюуо, и телата им са облечени в нефритени костюми. През 1983 г. в Динсиен, провинция Хъбей, изследователи откриват един от най-скъпите нефритени костюми в историята, принадлежащ на управника Хуай. Костюмът е изработен от 1203 парченца нефрит, съединени със златни нишки. Общото му тегло е 2,580 килограма. Най-сложният костюм, открит досега, се състои от 2498 къса нефрит.

Археологът Майкъл Пристли разказва: "Гробниците представляват големи камери, издълбани в скала. Всяка има коридор, две странични складови помещения, голяма централна стая и камера в задната част, където бил поставян ковчегът. В една от страничните стаи (северната) има стомни с вино, зърно, месо и други хранителни продукти. В друга стая (южната) има колесници и останки от коне. В централната зала има маси и пейки за посетители. Близо до масите има тенджери, чинии и глинени фигури на слугите. В задната част на гробницата е погребалната камера, облицована с каменни плочи. Освен ковчегът, там има тежки каменни фигури на слуги, лампи, кадилници и стомни с вино. Накратко, в гробницата има всичко, което починалият може да пожелае в задгробния си живот."

Погребалните костюми са направени от парченца нефрит главно с квадратна и правоъгълна форма, но някои са с трапецовидна, ромбовидна и триъгълна форма. Уникалната технология на съединяването на камъка с корда позволява да се създават по-големи форми от нефрит. За да се скрие кордата, използвали парченца сребро или злато, а при някои костюми са използвани копринени ленти или конци.

В книги от династията Хан е изложен традиционен способ за изработване на нефритени костюми. Описанието издава, че това е много трудоемка работа. Създаването на един такъв костюм отнемало няколко години.

Великолепието на луксозните искрящи камъни хвърля светлина върху богатството на владетелите от династията Хан и уникалното майсторство на древните китайски майстори, изработвали нефритените костюми.

Уникалните погребални костюми от благородния нефрит са легендарни символи на Китай. Те са признати за едно от най-големите богатства на страната.

 

"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies