Нюгрейндж Ирландия мегалити

Нюгрейндж е праисторически паметник, разположен в долината на река Бойн в графство Мийт, Ирландия. Построен е през новокаменната епоха, или неолит (3200 г. пр.н.е.), което го прави по-стар от Стоунхендж и египетските пирамиди, както и от вавилонските и крито-минойската цивилизации.

Нюгрейндж има много общи черти с неолитните конструкции в Западна Европа. Той има сериозно присъствие в ирландската митология и фолклор. Счита се, че е бил жилище на богинята Бойн, бог Дагда и сина му Енгус. Нюгрейндж е най-големият национален паметник на Ирландия и един от най-важните мегалитни структури в Европа. Паметникът е част от световното културно наследство.

Нюгрейндж е част от комплекса Бру на Бойн, съставляващ 40 могили – най-голямата съвкупност от древно мегалитно изкуство. Най-големите и значими надгробни могили са Нюгрейндж, Наут и Даут. Предполага се, че целият комплекс е изпълнявал религиозни и погребални функции, но че е имал и икономическо и социално значение. През Средновековието, голяма част от тези гробници са били унищожени.

(Подобна на тези могили е открита и в България, в село Мезек.)

Изследванията показват, че Нюгрейндж е не само гробно съоръжение. Неговите строители са притежавали широки познания по астрономия и са използвали сложни инженерни и архитектурни техники.

Много археолози описват Нюгрейндж като техническо чудо. Само куполът на върха на структурата е чудо на инженерното изкуство.

Паметникът Нюгрейндж е разположен върху голяма могила с площ 4500 кв.м. и има кръгла форма. Учените смятат, че съоръжението е с диаметър около 90 метра. Изградено е от 35 стоящи камъка. От входа на югоизточната страна води двукамерен проход. В края на прохода има три малки камери. Централната камера е с висок сводест покрив. Всяка една от по-малките камери има голям плосък каменен саркофаг, където вероятно първоначално са били поставяни костите на мъртвите. Стените на този проход са изградени от големи каменни плочи, 22 от които са от западната страна, и 21 от източната: високи са средно по 1,5 метра; някои от тях са украсени с дърворезби, както и с графити от периода след преоткриването.

Нюгрейндж съдържа различни примери на абстрактно неолитно скално изкуство: издълбана декорация, резби, които се вписват в 10 категории, 5 от които са криволинейни (окръжности, спирали, дъги, змиевидни фигури и пунктири в кръгове), а другите 5 са праволинейни (линия или лента във формата на V или обърнато V).

Един от най-забележителните образци на изкуството в Нюгрейндж са трискелионите - трикраки древни знаци, и свастика, намерени на камъка при входа. (Символът свастика е изобразяван през VI в. пр.н.е. върху монетите на тракийското племе дерони - първите сечени монети по българските земи.) Камъкът е с дължина около 3 метра, висок 1,2 метра и тежи около 5 тона. Той е един от най-известните камъни в целия диапазон на мегалитното изкуство. Археолозите смятат, че повечето резби са били произведени преди камъните да бъдат издигнати, въпреки че камъкът на входа е издълбан на място, преди фризовете да са поставени по дължината му.

Очевидно е, че този гигантски паметник е построен от хора с изключителен инженерен опит. Еволюционистите не могат да обяснят как е построена тази структура, защото съгласно нереалистичния им подход, тези хора са били примитивни и изостанали. Такъв огромен паметник не може да бъде изграден от някого, който не притежава изтънчени познания по инженерство и строителство.

Астрономическите характеристики на строителството са невероятни. Около 22-метров проход под хълма завършва с гробна камера във форма на кръст. Тя е 7 метра висока и завършва със сводест покрив от каменни плочи, който след повече от 5000 години все още е водонепропусклив. Гигантският монумент е проектиран така, че да произвежда впечатляващо светлинно шоу по време на зимното слънцестоене. Малко след зазоряване, за около 15 минути, слънчев лъч пада върху гробната камера на Нюгрейндж и дава начало на перфектно светлинно представление: лъчите на изгряващото слънце преминават през тесен отвор в долната част на покривната арка над входа и осветяват вътрешната камера. Каменните блокове са разположени под такъв ъгъл, че отразяват светлината по целия път до вътрешната камера. Това многократно отражение е основният фактор, който прави тази игра на светлината възможна.

Видимо е, че строителите на гигантския монумент са имали не само инженерни, но и астрономически познания, тъй като са били в състояние да изчислят продължителността на дните и движението на слънцето.

Нюгрейндж е само една от многото каменни структури, оцелели от древни времена до днес. Можем да заключим, че те са били построени от хора, използвали съвременни методи и техники, и имащи огромни познания. Какви са изводите за начина на живот на хората, построили тези структури? Те най-вероятно са живели в комфортна, цивилизована среда, тъй като са успели да натрупат значителни астрономически познания и достатъчен опит, за да интерпретират правилно наблюденията си.

През 1882 г., според закона за защита на древните паметници, Нюгрейндж, Наут и Даут преминават под закрила на държавата. Нюгрейндж е включен в списъка на ЮНЕСКО като обект на световното културно и природно наследство.

 

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies