118-годишна картина на Едуард Уилсън.

Екип на новозеландския фонд за антарктическо наследство, който работи по възстановяването на две хижи на полярни изследователи в Антарктида, откри сред нечистотии от пингвини, плесенясали документи и 118-годишен слой прах, един почти перфектно запазен акварел на известен изследовател, чиято смърт е почетена с национален траур през 1912 г.

Картината е дело на д-р Едуард Ейдриън Уилсън, английски художник, лекар и знаменит изследовател.

Уилсън е част от експедиция, която участва в надпреварата за покоряване на Южния полюс, и достига заветната цел на 18 януари 1912 г. Но всичките ѝ членове загиват по време на обратния път, само на 17 километра от лагера, който е можел да спаси живота им.

"Думите никога не са достатъчни, когато става дума за Бил Уилсън. Той е един от най-фините хора, които някога съм срещал", пише капитан Робърт Фалкън Скот, ръководител на експедицията, през октомври 1911 г., няколко месеца преди да загинат нейните петима членове.

Скот и Уилсън намерили смъртта в своята палатка. Телата им са открити по-късно: Скот бил прегърнал Уилсън.

За Уилсън се знае, че е бил духовен човек и християнин, който цял живот практикувал аскетизъм и въздържание от светски удоволствия в стремеж към духовно извисяване. Докато извършва мисионерска работа в свободното си време, той заболява от туберкулоза и рисува по време на възстановяването си.

Скот пише, че Уилсън е бил най-популярният член на тяхната група.

"Колкото повече някой се сближава с него, толкова повече му се възхищава. Всяка черта на характера му е развита и стабилна; не можете да си представите колко е ценно това тук! Каквото и да стане, всеки знае, че Бил ще бъде силен, много практичен, изключително лоялен и жертвоготовен."

Според екипа на Фонда за антарктическо наследство, мразовитите условия в хижата, където са намерени картината и останалите документи, са спомогнали за нейното запазване.

Джозефин Бергмарк-Именез, реставратор от Фонда, открива картината, докато почиства намерените в една от хижите на нос Адаре документи, които фондът възнамерява да реставрира.

Картината със заглавие "1899 Дърволаз" ("1899 Tree Creeper") изобразява мъртва птица дърволаз. Платното е открито през септември 2016 г., но е държано в тайна, докато екипът реставрира останалите 1 500 артефакта, събрани на нос Адаре.

Въпреки че експедицията на Скот достига Южния полюс, тя е втора след тази на норвежкия изследовател Руал Амундсен, който триумфира на полюса на 14 декември 2011 г.

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies