Информационен Център Фалун Дафа България
Информационен Център Фалун Дафа България

сборник династия Китай Тайван

Лиу Aн живял по време на западната китайска династия Хан. Той бил внук на първия император от династията и цар на Хуайнан, в днешната провинция Анхуей.

Лиу практикувал даоизъм – философия, която проповядва хармония и се базира на трите основни ценности: състрадание, умереност и скромност. Символът на практиката е ин-ян, който представлява съюз между безпорядъка и реда, отрицателното и положителното, земята и небето.

Освен като откривател на соевото сирене тофу, Лиу Aн е известен и като автор на "Хуайнандзъ", уважаван сборник с есета, писани на основата на серия от научни дискусии.

Разказът "Старецът, който изгубил своя кон", включен в сборника, е един от най-добре познатите на китайския народ.

В него се разказва, как някога един старец живеел с единствения си син на границата на държавата. Той обичал конете и често ги оставял да пасат свободно на ливадите.

Веднъж един слуга казал на стареца: "Един кон липсва! Сигурно е преминал отвъд границата, в другата държава."

Близките на стареца се притеснили от загубата, но той като че ли нехаел. "Кой знае! Загубата може да ни донесе добър късмет!", казал той.

Няколко месеца по-късно се случило нещо странно. Изчезналият кон не само се върнал, но и довел със себе си прекрасен кон от съседната държава.

Когато приятелите на стареца чули новината, те го поздравили за късмета му. Но той отвърнал: "Кой знае! Това може да ни донесе лош късмет!"

Един ден, когато синът на стареца яздел хубавия кон, паднал от него, счупил си крака и осакатял.

Много приятели дошли да утешат стареца, но старецът не бил ни най-малко притеснен от инцидента. "Кой знае! Това може да е за добро в края на краищата!", им казал той.

Една година по-късно, когато съседната държава изпратила войски отвъд границата, всички млади и силни мъже били мобилизирани, за да се бият с нашествениците, и повечето били убити. Синът на стареца не бил мобилизиран, защото бил негоден за военна служба, и така животът му бил пощаден.

В тази история, Лиу Aн ярко илюстрира философията на Лао Дзъ, че "нещастието е заложено в съдбата на човека, и щастието идва от нещастието".

Нещастието и щастието съществуват съвместно и при определени условия са взаимозаменяеми. Всичко, което ни се случва, има причина.

 


 

Този уебсайт използва cookies