инструмент от кост на мамут

Най-ранните създадени от човека произведения на изкуството, от кост на мамут, са открити при археологически разкопки в планината Швабска Юра или Швабски Алб, Германия и датират от 40 000 години. Венера от Холе Фелс и Човеколъвът от пещерата Холенщайн-Щадел са най-известните произведения на изкуството от ледниковата епоха.

Към тази невероятна колекция археолози от Университета в Тюбинген, Германия, добавят още един уникален, добре запазен артефакт от кост на мамут: инструмент за плетене на въже.

Египет е първата цивилизация, за която има данни, че е използвала специализирани инструменти за производство на въжета. Но сега се оказва, че това е правено още преди 40 000 години.

Професор Николас Конард и екипът му от специалисти в Университета в Тюбинген откриват в скалните пещери Холе Фелс в Швабския Алб добре запазен екземпляр на такъв инструмент. Внимателно издълбаното парче от кост на мамут е 20 см дълго и 4 см широко, и се е използвало за плетене на въжета от растителни влакна. В Университета в Лиеж, Белгия, са направени тестове, които потвърждават предназначението му.

Въжетата и шнуровете са били жизненоважни за първобитните култури. Досега не се знаеше почти нищо за това, как са се правели въжета преди 40 000 години; единствено бяха открити отпечатъци от въжета върху изпечени глинени съдове или изображения на плетени въжета върху произведения на изкуството от ледниковия период. Откритият от екипа на професор Конард инструмент в Холе Фелс вече позволява важни изводи за начина на правене на въжета в палеолита.

Инструментът от слонова кост има четири отвора с размери на диаметъра 7-9 мм, които представляват дълбоки и сложни спираловидни нарези. Те не са служили просто за украса. Изключително добре запазената функционалност на отворите предполага, че в миналото подобни прибори са били използвани като лост, художествено произведение или музикален инструмент. Екип от археолози, ръководен от д-р Веерле Ротс, прави успешна експериментална възстановка в Университета в Лиеж, на усукване на растителни влакна и превръщането им във въжета.

По думите на Ротс, този инструмент дава отговор на въпроса, как са правили въжета в палеолита: една загадка, която занимава учените от десетилетия.

Инструментът за правене на въжета е открит по време на археологически разкопки в пещерно жилище от палеолита в долните слоеве на така наречения Оринякски период, особено характерен с резбите, изобразяващи женски фигурки. Подобно на известните фигурки на Венера и флейтите от Холе Фелс, инструментът е датиран от преди 40 000 години, когато първите съвременни хора са пристигнали в Европа. За живеещите някога в пещерите на Холе Фелс неандерталци, подобни инструменти са били напълно непознати. Новият артефакт подчертава колко важно е значението на производството и използването на въже и шнур за идващите след това ловци-събирачи, за да се справят с предизвикателствата на ледниковата епоха.

Професор Конард от отдела за късна праистория и кватернер-екология в Университета в Тюбинген ръководи разкопките в пещерата Холе Фелс в продължение на 20 години. Резултатите от дългогодишните проучвания са доказателство, че пещерата е един от най-известните археологически обекти на палеолита в цял свят. Заедно със съседните археологически обекти в долините Ах и Лоне, Холе Фелс в Германия е номиниран за обект на ЮНЕСКО със световно значение.

Инструментът за правене на въжета е обявен за "Находка на годината" и е изложен за първи път пред обществеността в Музея по праистория в Блаубойрен, провинция Баден-Вюртемберг, Германия, на 23 юли 2016 г.

 

Comments powered by CComment


 

Този уебсайт използва cookies