цвете удумбара Корея

До неотдавна никой не беше виждал това легендарно цвете. Древни текстове твърдят, че то цъфти веднъж на 3000 години.

Но през последните години в различни части на света са забелязани разцъфнали цветове на удумбара. Те са толкова малки, че трудно се виждат без лупа. Но веднага щом цветето разцъфне, ароматът му изпълва пространството наоколо.

Удумбара се превежда от санскрит (древноиндийски език) като "цвете от небесата, предвещаващо добро". То расте върху всякакви предмети и повърхности: листа на растения, прозорци, огради, тавани, завеси.

Дин, земевладелец от североизточната китайска провинция Ляонин, открива цветове на удумбара върху метални тръби в градината си през 2007 г. Преброява 38 цветове.

През същата година много хора виждат удумбара в Тайван. Местни жители възприемат цветовете като добро знамение.

"Това е чудо!", твърди Чън Гуодун, художник от Тайпе, Тайван. "Цветовете са толкова малки, че едва ги забелязах, но мирисът им изпълва целия ми балкон."

През 2010 г. статия в британската медия Телеграф съобщава, че китайската монахиня Мяо Уей от манастир в планината Лушан открила няколко малки бели пъпки, докато бършела пода в пералното помещение.

Отначало помислила, че са яйца на насекомото златоочица, но на следващия ден пъпките разцъфнали и се превърнали в малки бели цветове излъчващи приятен аромат.

Известно е, че яйцата на насекомото изсъхват след излюпване на ларвите. Но мистичните цветове цъфтят дълго и излъчват уникален аромат. Някои цветове удумбара цъфтят цяла година.

Най-интересното наблюдение на удумбара досега е направено преди 20 години в храма Чонг-са в Сеул, Корея, където цветове на удумбара разцъфват върху лицето на статуя на Буда.

Снимките и видеоклиповете от това събитие се разпространяват по цял свят. Според будистки текстове, будизмът се е появил преди 3024 лунни години, а за последен път удумбара е цъфтяла преди раждането на Сидхарта Гаутама Буда, основателя на будизма.

Легендата за удумбара

Според будистки текстове, разцъфването на удумбара на всеки 3000 години предвещава идването в човешкия свят на Просветления или Буда: великия Цар, който върти колелото и коригира Дхарма (морални закони).

В свещените писания се споменава също, че Царят предлага милосърдно спасение на всеки човек независимо от неговата националност и религиозна принадлежност.

Напоследък цветята удумбара цъфтят навсякъде по света.

В осми том на будисткия текст "Фонетика и трактовка на Хуейлин" се казва: "Удумбара е творение на благоприятни и свръхестествени явления; то е цвете от небесата и не расте в света на хората. Ако Татагата или Царят на Златното колело се появи в човешкия свят, тези цветя ще цъфтят заради огромната му добродетел и благословии."

 


 

Този уебсайт използва cookies