свастика сриваца символ

Свастиката е символ, използван от един от най-мразените хора на земята; свързан с погубването на милиони човешки животи в една от най-разрушителните войни в историята.

Но Адолф Хитлер не е измислил свастиката. Тя е древен и могъщ символ, използван хилядолетия преди Хитлер, от много култури на различни континенти.

Свастиката по света

Най-ранната свастика е открита в Мезин, Украйна: гравирана е върху фигурка от слонова кост датирана от преди 12 000 години. Една от най-ранните култури, за които се знае, че са употребявали свастиката, е неолитната култура в южна Европа, на териториите на днешна Сърбия, Хърватия, Босна и Херцеговина, известна като винчанска култура, която е на над 8000 години.

Свастиката е била използвана и в древна Гърция. Открита е върху останки от древна Троя, съществувала преди 4000 години.

В древна Гърция, Питагор е използвал свастиката под името "тетрактис", като символ свързващ небето и земята: дясното ѝ рамо сочи към небето, а лявото към земята.

За финикийците, свастиката е била символ на слънцето, свещен символ, употребяван от жриците.

По стените на християнските гробници в Рим, свастиката се явява редом с думите "зотико зотико", в превод "живот на живота".

Символът е открит върху прозоречните отверстия на мистериозните каменни църкви в Лалибела, Етиопия, а също и в България: в една от църквите в Стария град в Несебър и под църквата "Света София".

Древните друиди и келти също са употребявали този символ. Това важи и за скандинавските племена, и дори за ранните християни. Например, Тевтонският орден, група средновековни германски рицари, които стават католици, също са ползвали свастиката за свой символ.

В скандинавските митове, бог Один е изобразен като минаващ през пространството въртящ се диск или свастика, гледащ надолу през всички светове.

В Северна Америка, свастиката е употребявана от племето навахо.

Ацтеките и маите поставяли свастиката върху погребални могили, дрехи и бижута.

За индуистите и будистите в Индия, както и в други азиатски държави, свастиката е важен символ от хилядолетия насам и все още може да бъде забелязан върху стени на храмове, автобуси, таксита и корици на книги.

Значение

В превод от древния индийски език санскрит, свастика означава благополучие, добро съществуване и добър късмет. В различни части на света, тя е позната под различни имена:"уан" в Китай, "манджи" в Япония, "филфот" в Англия, "хакенкройц" в Германия и "тетраскелион" и "тетрагамадион" в Гърция.

През 1979 г. специалистът по санскрит П.Р. Саркар отбелязва, че на по-дълбоко ниво думата означава "вечна победа".

В будизма, свастиката е символ на добра съдба, просперитет, изобилие и вечност. Тя е пряко свързана с Буда, гравирана върху стъпалата и сърцето на негови статуи. Според някои, свастиката съдържа съзнанието на Буда.

Свастиката и Хитлер

Защо свастиката е толкова важен символ и защо Хитлер е решил да го използва?

Хитлер е искал да свърже силата и чистотата на символа с идеята си за създаване на "чиста арийска раса".

Създадената от нацистите лоша репутация на свастиката постепенно започва да избледнява. Еврейската виртуална библиотека, американско-еврейска инициатива, включва положителна информация за историята на свастиката.

 

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies