статуя Буда Сидхарта Гаутама

Археолози откриха в Дзинчуан, Китай, урна с праха на човек живял преди 2500 години, съобщи уебсайтът Лайв Сайънс (Live Science) на 14 ноември 2017 г. Върху урната пише, че останките принадлежат на Буда, също известен като Сидхарта Гаутама.

Сидхарта Гаутама, или "Просветленият" е известен с това, че е основал будизма. Той е живял и преподавал Дхарма (Закона) в източните части на древна Индия между 6 и 4 в. пр.н.е.

Според Махапаринибана Сута от канона Пали, когато бил на 80 години, Буда оповестил, че скоро ще достигне паринирвана, т.е. окончателно безсмъртно състояние, и ще напусне земното си тяло.

След като Буда си заминал, останките му били разделени между осем кралски семейства и неговите ученици. Легендата разказва, че векове по-късно, крал Ашока поместил праха на Буда в 84 000 ступи (могили), които използвали като места за медитация.

Има данни, че част от останките на Буда може да са пренесени в други държави.

Монасите Юндзян и Джимин

Преди около 1000 години, двама монаси на име Юндзян и Джимин, прекарали две десетилетия в събиране останките на Буда на едно място.

Лайв Сайънс съобщава, че надписите върху новооткритата урна датират от 22 юни 1013 г. и гласят:

"Монасите Юндзян и Джимин от Школата на Лотоса, които принадлежаха на храма Манджушри в манастира Лунсин в префектура Дзинджоу, събраха над 2000 парчета сарира [кремирани останки от Буда], както и зъбите и костите на Буда, и ги кремираха в залата Манджушри в този храм.

За да разпространят будизма, те искаха да съберат сарира [останките на Буда]. За да постигнат тази цел, двамата следваха инструкциите на будизма през всеки момент от живота си, в продължение на над 20 години. Понякога получаваха сарира като дарение от други хора; понякога намираха останките по случайност; понякога ги купуваха от други места; а понякога други им даваха сарира в знак на ентусиазъм."

Археолозите не могат да гарантират дали откритите останки наистина принадлежат на Буда, който си е заминал преди около 2500 години. Предишни археологически находки в Китай също потвърдиха човешки останки, включително черепна кост, предполагаемо принадлежаща на Буда. Останките бяха открити в златно ковчеже в Нандзин през 2016 г.

260 будистки статуи

Освен урната с останките на Сидхарта Гаутама, на мястото са открити и над 260 будистки статуи, не споменати в писанията на монасите.

По тази причина учените не са сигурни дали тези статуи са погребани заедно с урната.

Статуите, всяка от които висока около два метра, били изваяни между северната династия Уей (386-534 г.) и династията Сун (960-1279 г.), смятат археолозите. По това време окръг Дзинчуан бил транспортен възел на източния край на Пътя на коприната.

Статуите представляват главите или целите тела на Буда, Бодхисатви (богини на милосърдието), архати (тези, които са открили просветлението) и други божества, известни като небесни крале.

Откритието на урната и статуите е направено за първи път през декември 2012 г., докато група селяни ремонтират път в село Гунчи. След години на археологически разкопки, историческата находка е оповестена на китайски език през 2016 г. Сега, новината достига англоезичния свят за първи път и е включена в журнала "Китайски културни реликви".

 


 

Този уебсайт използва cookies