Буда поза лотос медитация

Седенето с кръстосани един върху друг крака се счита за най-основната поза за медитация. Начинът, по който човек седи, влияе на нивото на покой, което той може да достигне по време на медитация.

За един начинаещ, това е важна основа.

1. Всеки може да постигне седене в поза "лотос", с кръстосани един върху друг крака, дори ако е 60-годишен.

2. Седенето с кръстосани един върху друг крака е добро не само за костите, но може да отвори енергийните меридиани (канали) в човешкото тяло.

3. Дори да успеете да седнете в поза "лотос", трябва да продължите и да упорствате да седите в тази позиция всеки ден най-малко по 20 минути. Казват, че формираната по този начин енергия може да позволи да изкачите планина като младеж, дори да сте на 70 години. Също може да ви помогне да постигнете свободно от болести състояние на тялото.

4. Ако изпълнявате позата с кръстосани един върху друг крака, постепенно болката по време на медитация ще намалее. Болките в таза ще се успокоят, енергията в бъбреците ви ще бъде освежена и стойката ви ще се изправи.

5. В началото, през първите няколко дена, краката и задната част на гърба ще изпитват болка. Единствено последователна практика ще доведе до избавяне от болката.

6. Преди да кръстосате крака, може да загреете, като направите малко разтягане на краката. Опитайте да понесете болката колкото може по-дълго, без да сваляте краката, и с времето, постепенно ще увеличите времето на седене в поза "лотос".

7. Практиката на седене в тази позиция може да подобри двигателната способност на червата. Казват, че ако правите медитация в тази позиция след хранене, стомахът ви ще е празен след 20 минути.

8. Седенето в поза "лотос" не само отваря меридианите и подсилва кръвообращението в двата крака, но помага и за разгряване на тазовите стави.

9. Когато седите с кръстосани един върху друг крака, глезените ви ще се притискат към артерията от вътрешната част на бедрото, в резултат на което сърцето ще положи повече усилия да изпомпва кръв; целта е отваряне на артериите в двата крака.

10. В резултат от изпомпването на повече кръв от сърцето, неговата засилена дейност и отварянето на артериите в двата крака, останалите вътрешни органи, включително мозъкът, също ще се облагодетелстват: те ще бъдат по-добре кръвоснабдени, което на свой ред ще подобри техните функции.

Петото упражнение на китайската духовна практика Фалун Дафа се изпълнява в поза "лотос" и изисква постигане на покой. Петте упражнения на Фалун Дафа имат доказан ползотворен ефект върху здравето на хората.

 

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies