Медитация

Когато носител на Нобелова награда започне да говори за медитация, е неизбежно това да предизвика различни реакции.

Методичният подход на Блекбърн към медитацията ѝ спечелва неохотно възхищение дори сред скептично настроените по отношение ефективността на алтернативната медицина.

"Тя се отнася към темата внимателно и систематично", казва Ернст Едзард от Университета в Ексетър, Великобритания.

Едзард специализира в прилагане на допълнителни терапии посредством строго контролирани научни опити.

Онкологът Джейм Койн от Университета на Пенсилвания, Филаделфия, САЩ, признава, че някои от резултатите на Блекбърн са "обещаващи". Това въпреки, че самият той е скептично настроен към подобни теми и определя някои от изследванията върху връзките на позитивното мислене със здравето като "морално оскърбителни" и "наука от приказките".

Други учени не са особено впечатлени. Хирургът-онколог Дейвид Горски е известен критик на алтернативната медицина и псевдонауката. Макар да не обявява медитацията за извъннаучно понятие, той се опасява, че значението на предварителните резултати от проучванията на Блекбърн са силно преувеличени. Как изследователите могат да са сигурни, че изследването им е строго научно, пита той.

"Това е наистина трудно да се определи. Лесно е човек да се заблуди. Дори Нобеловите лауреати не са безпогрешни."

Общността на биохимиците, към която принадлежи и Блекбърн, също изглежда разделена по темата за медитацията. Трима утвърдени изследователи на теломерите отказаха да коментират откритията на Блекбърн, като единият посочи, че не желае да говори "по такъв спорен въпрос".

"Хората се чувстват много неудобно относно концепцията за медитацията", признава Блекбърн.

Нобеловият лауреат приписва това на сравнителната непопулярност на медитацията сред научните кръгове и връзката ѝ с много духовни и религиозни практики.

„Всяка връзка с религия или паранормални явления притеснява учените“, казва Крис Френч, психолог в Университета Голдсмит в Лондон.

Френч изследва анормални преживявания, включително променени състояния на съзнанието.

"Когато медитацията е представена в западното общество през 60-те години на миналия век, тя се свързва с наркотици и хипи културата", казва Сара Лазар, невролог в Харвард.

Лазар изучава как медитацията променя структурата на мозъка.

"Хората мислят, че става въпрос само за куп кристали или нещо подобно, и гледат пренебрежително към въпроса."

Лазар описва решението преди 15 години да се занимава с медитация като "смело и лудо", и споделя, че събрала кураж, само защото приблизително по същото време Националният институт за здравеопазване в САЩ създал Национален център за алтернативна медицина.

"Това ми даде увереност, че мога да го направя и ще получа финансиране."

Изглежда, нещата започват да се променят. Именно благодарение на подобно финансиране изследователи разработват нерелигиозни практики, базирани на себеосъзнаване с цел намаляване на стреса или когнитивна терапия.

Подобни практики водят до подобрения в здравословното състояние: понижаване на кръвното налягане, повишаване на имунитета и предпазване от депресия.

През последните няколко години се появяват много нови неврологични проучвания като това на Лазар. Те показват, че дори кратки сеанси медитация могат да предизвикат структурни промени в мозъка.

"Сега, когато изследванията на мозъка и всички тези клинични данни са достъпни, мисленето на хората започва да се променя. Хората много по-лесно приемат медитацията", казва Лазар.

"Все пак има такива, които никога няма да повярват, че от нея има полза."

Блекбърн е на мнение, че медитацията е важно поле за изследване, стига да се използват строго научни методи. Затова не се притеснява, че интересът към медитацията може да навреди на репутацията ѝ. Вместо това тя самата опитва да медитира в продължение на шест дни в Санта Барбара, Калифорния, САЩ.

"Много ми хареса", казва Нобеловият лауреат.

Блекбърн прави кратки сесии медитация. Според нея те ѝ помагат да изостри ума си. Дори започва една от последните си публикации с цитат от будистки текстове:

"Тайната на здравите ум и тяло е да не скърбите за миналото, да не се тревожите за бъдещето или да очаквате неприятности, а да живеете в настоящия момент мъдро и достойно."

Блекбърн прави проучване на 239 здрави жени и установява, че тези, чиито умове са по-концентрирани, имат значително по-дълги теломери от на тези, чиито мисли се лутат.

"Възможно е завишената концентрация на съзнанието да спомага за по-здравословна биохимична среда, и на свой ред да води до клетъчно дълголетие", заключава Блекбърн.

Според съзерцателните традиции на будизма и даоизма, концентрацията на ума носи здраве и дълголетие. Блекбърн и колегите ѝ свидетелстват, че древната мъдрост може да се окаже вярна.

Comments powered by CComment


 

Този уебсайт използва cookies